Kultura
UOČI 140 GODINA POSVETE KATEDRALE

Knjiga i dokumentarac o Matoševu Strossmayeru
Objavljeno 3. listopada, 2022.
Projekt je to “Antun Gustav Matoš: Josipu Jurju I., kralju naših svih ideala”. Izabrani Matoševi tekstovi o biskupu

U Hrvatskom domu u Đakovu u petak su, dan uoči 140. obljetnice posvete katedrale sv. Petra, predstavljeni knjiga i 16-minutni dokumentarni film "Antun Gustav Matoš: Josipu Jurju I., kralju naših svih ideala. Matošev Strossmayer. Izabrani tekstovi Antuna Gustava Matoša o Josipu Jurju Strossmayeru", a priredio ih je predsjednik Društva hrvatskih književnika – Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog, Mirko Ćurić, đakovački književnik.



Ćurić je za posvetu katedrale, 1. listopada 1882., rekao kako je to bio događaj nacionalnog značenja. Dodao je da se iduće godine navršava 150. obljetnica Matoševa rođenja te kako i Đakovo zaslužuje biti mjestom proslave tog jubileja i Dana Antuna Gustava Matoša, što se održavaju od prije devet godina, a dosad su, s prekidom, održani šest puta. To što mu je Strossmayer odbio pružiti potporu, Matošu nije zamaglilo pogled na đakovačkog biskupa i mecenu te njegov svestrani doprinos i značaj. Kao ni činjenica da je Matoš bio pravaš, a Strossmayer u narodnjaštvu. Napisao je Strossmayeru 12 tekstova i jedno pismo. Kada je knjiga o njima priređena, zaključeno je da ima i potencijala za kraći dokumentarni film o naša dva velikana.

- Ako mu Strossmayer i nije financijski pomogao, znatno je utjecao na Matoša. Matoš se biskupom Strossmayerom, kojeg naziva hrvatskim kraljem, no ne po slučaju rođenja, nego jer je za to izabran milošću Duha Svetoga, bavi u nizu tekstova različitih žanrova, a u više njih dotiče se i katedrale, koju opisuje i komentira u nekoliko svojih tekstova. Knjiga, naslovljena prema citatu iz Matoševa pisma biskupu Strossmayeru iz 1896. godine, donosi jedino Matoševo pismo Strossmayeru, jedan Wenzelidesov tekst koji se bavi i odnosom Matoša i Strossmayera te jedanaest Matoševih tekstova, kojima se pokušalo prikazati odnos Matoša prema Strossmayeru i njegovim kulturnim, vjerskim i političkim koncepcijama te učincima tih koncepcija, kao i Matoševim odnosom prema biskupovoj ostavštini, jer veći dio tekstova nastaje nakon biskupove smrti - rekao je priređivač Ćurić prilikom predstavljanja, kojem su nazočili i đakovačko-osječki pomoćni biskup, mons. dr. Ivan Ćurić, te prof. dr. sc. Pero Aračić, upravitelj HAZU-ova Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu.

Film, snimljen u Tovarniku i Đakovu prema scenariju Mirka Ćurića, režirao je Mihael Kelbas iz Đakova, Matoševe tekstove, koji su snimani u studiju Tomislava Radičevića, interpretira glumac Gavelle Darko Milas, a lik Matoša uprizorio je Zlatko Filaković iz Đakova. Uz Ćurića o nastajanju filma govorili su i Kelbas te Filaković. Film odiše estetikom, atraktivnim kadrovima Đakova, njegovih znamenitosti, a vizualnost odlično korespondira s glazbenim odabirom te Milasovom interpretacijom i vrhunskom dikcijom.

Dosad su predstavljanja ove knjige i filma održana u Tovarniku, Beogradu, Zagrebu, Mostaru i Livnu. Objavili su ih DHK - Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski iz Osijeka i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, u sklopu 6. Dana Antuna Gustava Matoša.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike