Osijek
OBILJEŽEN DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Bili smo na svijetloj strani povijesti
Objavljeno 22. lipnja, 2022.
U povodu Dana antifašističke borbe položeni su vijenci ispred Spomen-kosturnice žrtava fašizma. Među okupljenima u Perivoju kralja Tomislava vijenac je položio i predsjednik Gradskoga vijeća Vladimir Ham.



Ovaj se dan obilježava u spomen kada je prije 81 godinu osnovan Prvi partizanski odred i prva antifašističke postrojba u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.



- Tekovine antifašizma su nešto na čemu počiva i današnja moderna Europa i suvremena Hrvatska. Na današnji dan, kada se prisjećamo trenutka kada su, u principu, Hrvati bili među prvima na pravoj strani povijesti, odajemo počast onima koji su se hrabro borili upravo na toj svijetloj strani povijesti i izvojevali ono što danas uživamo u modernom društvu, kako u Hrvatskoj tako i u Europi - naglasio je Ham.



- Hrvatska je svrstana u krug zemalja zapadne Europe koja cijeni ljudske slobode i prava, to je dan koji ne možemo zaboraviti, to je dan koji je osnova današnje neovisne i slobodne Hrvatske, a tekovine antifašističke borbe su u preambuli Ustava Republike Hrvatske i to je osnova naše civilizacije i naše kulture - kazao je Milan Blagojević, predsjednik Organizacije SDP-a Osijek.



Na povijest je podsjetila i Sunčica Mandić iz Predsjednišva Udruge antifašista u Osijeku. D. Pejić
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike