Osijek
BMX ZA KRAJ 23. PANNONIAN CHALLENGEA

Izvodili trikove na krilima fantastične buke s tribina
Objavljeno 20. lipnja, 2022.
Osijek je i ove godine privukao ponajbolje svjetske skate, inline i BMX sportaše

Spektakularnim natjecanjem vozača BMX-a u subotu, a potom i završnom zabavom koja je potrajala do ranih jutarnjih sati nedjelje, spušten je zastor na 23. izdanje Pannonian Challengea, festivala ekstremnih sportova i urbane kulture, koji je u Osijek i ove godine privukao ponajbolje svjetske skate, inline i BMX sportaše.



Da će nakon dvije pandemijske godine festival napokon prodisati punim plućima, bilo je jasno već u srijedu. Iako je riječ o tzv. "nultom danu", kada se natjecatelji upoznaju sa skate parkom, koji je za ovu prigodu osvježen novim rampama i bojom, lijeva obala Drave bila je puna kao šipak, a slično je bilo i u dvorištu Kazamata, gdje se odvijao DJ program u organizaciji osječke DJ-ice i producentice Sunčice Barišić, poznatije kao DJ Insolate, koja je selektirala najbolje lokalne DJ-e, ali i goste iz inozemstva.

Sportski je dio priče počeo u četvrtak natjecanjem u inline rolanju, a kao najbolji među profesionalcima pokazao se Britanac Joe Atkinson, kojemu je to nakon 2015. i 2019. godine treća pobjeda na Pannonianu. Nakon što je još jednom oduševio osječku publiku, u izjavi nakon natjecanja istaknuo je kako joj se uvijek rado vraća.

- Bilo je odlično, uvijek se rado vraćam u Osijek - započeo je uzbuđeno, priznavši kako ne zna što bi rekao. Ipak, nastavio je nizati komplimente publici. - Stvaraju takvu buku koja nam daje motivaciju da idemo preko svih granica i pružimo najbolje trikove - istaknuo je dobro raspoloženi Atkinson.

Iako je jak pljusak, koji se u petak oko 17 sati spustio na Osijek, doveo u pitanje održavanje natjecanja u skejtanju u okviru 23. izdanja Panonnian Challengea, koje je trebalo započeti u 18 sati, takav scenarij ipak se nije dogodio zahvaljujući naporima organizatora i volontera, ali i prirodi koja je na kraju pokazala naklonost prema najvećem regionalnom festivalu ekstremnih sportova i urbane kulture, pa je početak natjecanja prolongiran za samo sat vremena, odnosno u 19 sati, kada su pred publiku željnu bravuroznih i vratolomnih trikova izišla dvanaestorica najboljih iz prijepodnevnih kvalifikacija.

Kao i dan ranije, kada su na krilima fantastične podrške s tribina svoje najbolje trikove demonstrirali inline roleri, publika je i u petak energično bodrila skejtere, a u takvoj atmosferi najboljim se pokazao Bugarin Martin Atanasov, najmlađi natjecatelj ove godine, koji je izveo nekoliko vrlo zahtjevnih trikova, a iza njega na pobjedničkom su se postolju našli Niko Feratović (Švicarska) te naš Bruno Vranić.

- Osjećam se izvrsno, imali smo vrlo zabavan dan pun dobrih vibracija. Osjećam da još mnogo dobrih stvari dolazi za mene u budućnosti - zadovoljan i vrlo optimističan bio je nakon natjecanja najbolji skejter ovogodišnjeg Pannoniana.

Uz dužno poštovanje natjecateljima u ostalim disciplinama, kao i svake godine, vrhunac sportskog programa bilo je subotnje natjecanje vozača BMX-a, koje je u skate park privuklo stotine Osječanki i Osječana, ali i brojne goste. Koliko je Pannonian Challenge međunarodno relevantan događaj, potvrđuju uistinu jaka imena ovog sporta od dalekog Čilea, preko Argentine, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke...

Titula pobjednika nakon uzbudljive završnice, u kojoj je i ove godine sudjelovala svjetska krema ovog ekstremnog sporta, među kojom je već dugo i naš Marin Ranteš, pripala je Amerikancu Jacobu Thiemu, koji je nakon prošlogodišnjeg trećeg mjesta ove godine otišao dvije stepenice više, što ga je, kako je rekao u emotivnoj izjavi nakon natjecanja, iznimno razveselilo, dok se Ranteš morao zadovoljiti drugim mjestom.

- Osjećaj je nevjerojatan, nakon neugodne ozljede koju sam zadobio ubrzo nakon prošlogodišnjeg Pannoniana, uspio sam se vratiti i zahvaljujući svakodnevnim napornim treninzima ostvariti ovu veliku pobjedu. Osjećaj je nestvaran, ovo je velika čast i jako sam sretan - uzbuđen je bio Thiem.

Ivan Alilović
Jacob Thiem pobjednik u BMX-u

Osjećaj je nevjerojatan, nakon neugodne ozljede koju sam zadobio ubrzo nakon prošlogodišnjeg Pannoniana, uspio sam se vratiti i zahvaljujući svakodnevnim napornim treninzima ostvariti ovu veliku pobjedu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike