Učionica
DO 2030. GODINE CILJ JE DOSTIĆI PROSJEK EU-A U OBRAZOVANJU ODRASLIH

Zeleni i digitalni obrazovni programi za nova znanja i stjecanje vještina
Objavljeno 8. lipnja, 2022.

Od 1. travnja sve zaposlene i nezaposlene osobe u Hrvatskoj mogu dobiti vaučere za obrazovanje odraslih. Prosječan je iznos vaučera deset tisuća kuna, a moći će se koristiti za obrazovanje u deficitarnim područjima ili za stjecanje vještina koje su potrebne za napredovanje na radnom mjestu.



Program je to koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u suradnji s Ministarstvom rada, a vaučeri će se dodjeljivati isključivo za programe stjecanja zelenih i digitalnih vještina. Hrvatska se za model vaučera odlučila kako bi bolje odgovorila na potrebe tržišta rada i do 2030. dostigla prosjek EU-a u obrazovanju odraslih, a u sljedeće četiri godine osigurat će 300 milijuna kuna u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Preko sustava vaučera financiraju se kraći formalni programi obrazovanja stjecanja mikrokvalifikacija ili djelomičnih kvalifikacija razvijeni kroz Hrvatski kvalifikacijski okvir, a u obrazovanje preko navedenog modela mogu se uključiti sve nezaposlene i zaposlene osobe koji imaju navršenih petnaest godina života te minimalno završeno osnovno obrazovanje. Kao primjere izdvajamo digitalne vještine poput poznavanja programskih jezika, programiranja mobilnih aplikacija na Android platformi, web-dizajna te zelenih vještina kao odabir materijala za zelenu gradnju i energetsku učinkovitost, dijagnostike i servisiranja hibridnih električnih vozila. Programi obrazovanja za korisnike vaučera mogu trajati najduže do šest, odnosno do deset mjeseci, ovisno o tome radi li se o nezaposlenoj ili zaposlenoj osobi. Svi zainteresirani mogu podnijeti zahtjev preko aplikacije koja je dostupna na stranicama HZZ-a (vauceri.hzz.hr), a zatrebate li podršku, potražite ju u najbližem Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) ili u nadležnoj područnoj službi HZZ-a. N.Kučar
HRVATSKI KVALIFIKACIJSKI OKVIR
U Hrvatskoj je, nažalost, još uvijek mali postotak onih koji se cjeloživotno obrazuju, odnosno kada iziđu iz srednje škole i s fakulteta više ne idu na dodatno obrazovanje, ne stječu nova znanja i vještine. Kroz Hrvatski kvalifikacijski okvir planirano je raditi Standard zanimanja i Standarde kvalifikacija koji su prilagođeni potrebama poduzetnika. Donijeli smo novi zakon o obrazovanju odraslih koji smo povezali s kvalifikacijskim okvirom, tako da svatko tko završi srednju školu i vidi da ne može naći posao u svojoj struci, može otići na doškolovanje, izjavio je Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike