Regija
ERASMUS+ PROJEKT G.A.M.E.

Slavonci pet dana bili u Sjevernoj Makedoniji
Objavljeno 24. svibnja, 2022.
SLATINA



Nakon petodnevnog boravka u Skopju, glavnom gradu Sjeverne Makedonije, petero učenika i tri učiteljice iz OŠ Eugena Kumičića vratili su se u Slatinu očarani tom zemljom i iznimno ljubaznim ljudima. Učenici Toni Demeter, Iva Drokan, Ana Kizivat, Lana Medved i Petra Zver i njihove učiteljice Vera Menčik, Željka Novotni i Iva Vilček tako su realizirali četvrtu mobilnost Erasmus+ KA2 projekta Generative Application to Manage Education (G.A.M.E.), koji sa slatinskom školom provode partneri iz Turske, Latvije, Portugala, Grčke i Sjeverne Makedonije. Domaćini mobilnosti upoznali su goste sa svojom školom "Imri Elezi", a učenici su pokazali svoje verzije aktivnosti "Drama u matematici i znanosti", koju su pripremili za ovaj projekt.



– Obišli smo stari dio grada koji domaćini zovu Čaršija, vidjeli smo brojne džamije, prošetali tvrđavom Kale, a u novom dijelu grada posjetili muzej jednog od najpoznatijih makedonskih umjetnika Dimitra Kondovskog te obišli spomen-kuću Majke Tereze. Naši domaćini poveli su nas na Ohridsko jezero, gdje smo posjetili gradove Ohrid i Strugu. U Ohridu smo obišli crkvu sv. Tereze i crkvu sv. Ivana Kanea, a u Strugi smo čak umočili noge u jezero – ispričala je učiteljica i koordinatorica projektnog tima Iva Vilček.



Posjetili su Slavonci i planinu Vodno, na kojoj se nalazi 66 metara visok Milenijski križ, jedan od najviših križeva na svijetu, a s koje se pruža prekrasan pogled na Skopje. O povijesti flore i faune makedonskog područja mnogo su naučili prilikom posjeta skopskom zoološkom vrtu i ZOO muzeju, a poseban doživljaj bio je izlet u kanjon Matka, spomenik prirode koji je jedno od najpopularnijih destinacija u državi, i posjet špilji Vrelo s dva jezera i nekoliko galerija. P. Ž.
Možda ste propustili...

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike