Osijek
USPJEŠNI ETWINNING PROJEKTI U OŠ V. BECIĆA

Znanje i mašta su kao rakete
Objavljeno 18. svibnja, 2022.
Riječ je o velikim projektima European Day of Languages i Mission to Twin(space)

eTwinning je internetski portal na kojem su učitelji iz cijele Europe zajednica koja dijeli iskustva, surađuje i stručno se osposobljava. Kao dugogodišnja članica te zajednice, učiteljica engleskog i njemačkog jezika u osječkoj Osnovnoj školi Vladimira Becića, Tatjana Kristek, eTwinning projektima počela se baviti tek povratkom u nastavu s ravnateljskog mjesta. Tako je u prošloj školskoj godini s učenicima sudjelovala u tri eTwinning projekta, a jedan je od njih dobio i Europsku oznaku kvalitete. Ove je školske godine sudjelovala s učenicima 5.a i 7.a razreda u dva nova, poprilično zahtjevna projekta.



"Prvi je projekt trajao nešto više od dva mjeseca i zahtijevao je intenzivan rad i pripremu. Tematski je bio vezan uz obilježavanje Dana europskih jezika te je projekt i nosio isti naziv European Day of Languages. U projektu su se provodile brojne aktivnosti, a također je motivirao i druge učiteljice koje su provodile prigodne aktivnosti s učenicima. Cilj je projekta svakako bio skrenuti pozornost na važnost učenja stranih jezika u današnjem modernom i globalnom svijetu te pokazati učenicima kako učenje jezika može biti zabavno i koliko im novih iskustava i prilika znanje stranih jezika može pružiti. U projektu je sudjelovalo ukupno 25 učitelja i 183 učenika iz 12 država i 22 europske škole. Bilo je tu jako puno različitih aktivnosti koje su se provodile u školama te stvarali zajednički materijali, ali bilo je i online susreta učitelja te svih sudionika projekta. Taj se ključni događaj i novo iskustvo za većinu učenika dogodio 27. rujna, pri čemu su učenici uživo predstavljali svoje gradove i škole te su mogli razmijeniti iskustva, postavljati pitanja i upoznavati se. Projekt je završio izradom zajedničke e-knjige u kojoj su partneri podijelili rezultate i lijepe poruke, a u školi je izrađen i završni video u kojem se mogu vidjeti rezultati najvažnijih aktivnosti ihttps://youtu.be/X-2zpG7oxa8", ne krije zadovoljstvo rezultatima prof. Kristek.

Drugi je projekt, pod nazivom Mission to Twin(space), bio je posve drukčiji. Učenici su u njemu imali priliku puno novoga naučiti o svemiru, raketama, životu astronauta, izvanzemaljcima... Na sva ova pitanja dobili su znanstvene odgovore, a također su sami mogli zamišljati, kreirati i stvarati. U ovom projektu koji je trajao od rujna do kraja travnja sudjelovao je čak 306 učenika, 34 učitelja iz 40 škola i 17 europskih država. "Iz OŠ Vladimira Becića 11 je učenika 5. i 7. razreda vrlo aktivno sudjelovalo u svim aktivnostima. Učili su i i razvijali svoje jezične, digitalne, međukulturne kompetencije, promišljali o inkluzivnosti, održivosti i toleranciji. Vježbali su suradnju i suradničko učenje i pri tome svemu jako se dobro zabavljali. Samo neke od najvažnijih projektnih aktivnosti bile su: Priprema misije uz izradu boarding passova, kreiranje rakete, logo projekta, kreiranje planeta i glasanje za ime planeta; Putovanje na tajanstveni planet - zastava planeta i škola za izvanzemaljce s pravilima za inkluziju i održivost; Avantura na planetu - čudnovata priča, višejezična avantura, višejezični rječnik i 2 stručna webinara", ističe prof. Kristek.

Ivana Rab Guljaš
Možda ste propustili...

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

Najčitanije iz rubrike