Magazin
TJEDNI OSVRT

Milanović saznao što znači "tvrda kohabitacija"
Objavljeno 23. travnja, 2022.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je prvi put komentirao pismo kojim generali od njega traže pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača i tada je u potpunosti izgubio živce. A sve se dogodilo kada je čuo da je premijer Andrej Plenković u Saboru rekao da je cijela akcija pomilovanja orkestrirana.



Na sve, blago rečeno, teške uvrede Plenković nije ostao dužan. Odgovorio je, nakon što ga je Milanović, između ostaloga, nazvao “udbaškim nasljednikom”, za Vladu rekao da je korumpirana, a za HDZ da su banditi. Posebno je odjeknula ova Plenkovićeva poruka: “To je osoba koja je pokidala sve moguće načine komunikacije. Nijedan ministar više, dok je ove Vlade, neće ići s njim na put, neće organizirati nikakve zajedničke sastanke, konferencije… Bojkotirat ćemo ga u svakom smislu. Ne dolazi u obzir s nekim takvim tko je za cijelu stranku i Vladu rekao da su banda i zaudaraju na Udbu… Ovo je prešlo sve granice”, ocijenio je predsjednik Vlade. Dakle, Vlada kreće u blokadu predsjednika, osim nužnog i to pismeno, što se do sada još nije dogodilo te je stoga i pitanje kako će taj bojkot izgledati. Kao prvo, ne treba očekivati dogovor oko veleposlanika ili usklađivanje vanjske politike, a slijedi još lošija suradnja po pitanju obrane... Nadalje, u iduće dvije godine tako neće biti nikakvih zajedničkih događanja, jer, najavljuje Plenković, “nema potrebe da se ikada više sastanu”. To u praksi znači blokadu bilo kakvih međusobnih odnosa. Ubuduće nijedan ministar neće ići s Milanovićem na bilo koje putovanje. Ali nakon svega ne može se niti očekivati da će ih Milanović zvati u delegaciju. Ne treba očekivati ni da će lokalni HDZ-ovi dužnosnici više pozivati Milanovića na svečanosti. Inače, podsjetimo, Milanović je još nakon pobjede, u hrvatskoj izbornoj noći uputio Plenkoviću prilično pomirljivu poruku o budućoj suradnji, a premijer je uzvratio konstatacijom da će “kohabitacija biti tvrda”. Kad su govorili o suradnji, obojica su rekli da će njezin temelj biti Ustav i zakoni. Da je bilo tako, problema nije trebalo ni biti. Ali to je tako samo u teoriji, jer su u stvarnosti zakoni više, a Ustav malo manje predmet interpretacije i sukobi su neizbježni, pa je ubrzo izostala čak i neizbježna kohabitacija. Koja stupa na scenu u trenutku kad vlast, manje ili više, jednakopravno dijele premijer i predsjednik države, a pripadaju različitim političkim blokovima.

A kada je Plenković kazao da očekuje “tvrdu kohabitaciju” Milanović je izjavio da ne zna što to znači. Konačno je to i saznao, ali, nažalost, u još težem obliku, koji vjerojatno nije predviđao ni sam premijer.



Damir Gregorović
Najčitanije iz rubrike