Mozaik
VRIJEDNO OTKRIĆE

U Brazilu pronađeni bezubi dinosauri
Objavljeno 20. studenog, 2021.
U Brazilu su otkriveni ostaci bezube dvonoge vrste dinosaura koji je živio prije otprilike 70 milijuna godina, objavili su istraživači, istaknuvši da je riječ o vrlo rijetkom nalazu. Maleni dinosaur, koji je bio dug samo jedan metar i visok 80 centimetara, pripada u skupinu teropoda za koje se vjerovalo da su gotovo svi mesojedi, piše portal Phys.org. No, znanstvenike je zbunilo otkriće da novootkrivena vrsta, nazvana Berthasaura leopoldinae, ima usta koja nalikuju kljunu i da usto - nema zube.

Teropodi pripadaju u podred dinosaura iz reda Saurischia. Razvijali su se od gornjega trijasa do kraja krede, prije 65 milijuna godina, kada su izumrli. Kretali su se na dvije noge (bipedi), i uglavnom bili grabežljivi mesojedi (predatori). Danas potomke teropoda čini 9900 vrsta ptica koje su se razvile u razdoblju jure od posebne vrste malenih dinosaura. “S obzirom na to da ova vrsta teropoda nije imala zube, nije niti mogla konzumirati meso, poput mnogih ptica, primjerice jastreba i lešinara”, rekao je istraživač Geovane Alves Souza, jedan od autora studije.

- No to nužno ne znači da oni nisu jeli meso, jer je poznato da brojne ptice, poput sokola i kondora, meso jedu kljunovima. Najvjerojatnije se radilo o životinji koja je svejed, ali je živjela u negostoljubivom okruženju i bila je prisiljena hraniti se onim što joj je bilo na raspolaganju”, smatra Souza. Bezubi dinosauri živjeli su prije 70 do 80 milijuna godina. H
Možda ste propustili...

GLAZBENIK JE VELIKI LJUBITELJ I ZAŠTITNIK MAČAKA

Baby Lasagna i mačak Stipe postali su junaci slikovnice o prijateljstvu

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

Najčitanije iz rubrike