Ekonomija

Potencijali geotermalnih izvora postaju korisni resursi Osječko-baranjske županije
Objavljeno 20. listopada, 2021.

Postojanje geotermalnih izvora na području istočne Hrvatske odavno je poznato, no njihovo korištenje je još uvijek gotovo simbolično i svodi se tek na izuzetke poput Bizovca. Kako bi stvorila pretpostavke za realizaciju projekta istraživanja potencijala geotermalne energije, a u cilju korištenja resursa za razvoj perspektivnih gospodarskih grana, poljoprivrede i turizma kao i prelaska na obnovljive izvore energije, Osječko-baranjska županija je učinila prvi konkretan, i nužan, korak; pokrenula je Projekt „Studijsko-tehnička dokumentacija geotermalnog potencijala Osječko-baranjske županije“. Projekt je vrijedan 3,2 milijuna kuna, no od toga su 2,7 milijuna kuna bespovratna sredstava EU, proveden je u razdoblju od 1. kolovoza 2019. do 1. kolovoza 2021. godine, a njegovim završetkom stvorene su temeljne pretpostavke za daljnje aktivnosti kojima je konačni cilj korištenje prirodnih resursa u konkretne svrhe.

Korištenje geotermalne energije općenito se može podijeliti na izravno korištenje pri čemu se najviše ističe korištenje u toplinarstvu, balneologiji, poljoprivredi te proizvodnji hrane (staklenička proizvodnja te sušenje i procesiranje hrane, sušenje žitarica, voća i povrća te pasterizacija i sterilizacija i slično), akvakultura (zagrijavanje ribnjaka) i  neizravno korištenje putem proizvodnje električne energije. Stoga je u navedenom projektu izrađena Studija o mogućnostima korištenja geotermalnog potencijala na području Osječko-baranjske županije. Geotermalni potencijal je procijenjen na temelju tehničkih, tehnoloških, financijskih i socioloških značajki te je od velikog broja analiziranih lokacija izdvojeno pet mikrolokacija najpogodnijih za korištenje geotermalne energije, odnosno proizvodnju geotermalne vode. Tako su za energetske svrhe (proizvodnja električne energije u binarnim geotermalnim elektranama) izdvojene mikrolokacije Bockovci i Marijanci, Gat-Čamagajevci za proizvodnju električne energije uz primjenu tehnologije modularnih geotermalnih elektrana, a kao mikrolokacije za toplinarske svrhe (grijanje prostora, poljoprivreda, staklenici) izdvojene su Donji Miholjac i Osijek. Slijedi detaljna obrada svake mikrolokacije, kako bi ti podaci poslužili i kao podloga za budućeg investitora.


Zadovoljstvo tim rezultatima iskazano je i na nedavnom sastanku župana Ivana Anušića i ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića i njihovih suradnika, među kojima su bili i ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove Marko Markić te predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan, što je ujedno i potvrda u kom smjeru se očekuju daljnje aktivnosti.

- Završili smo studiju o geotermalnim potencijalima Osječko-baranjske županije, što je financirano iz sredstava Ministarstva i fondova EU, a sada idemo dalje prema smjernicama i strategiji EU da su geotermalni izvori nešto na što EU računa i što će se intenzivno razvijati i podupirati od strane fondova. I na tom planu nastavljamo komunikaciju s Ministarstvom, kao i izradu strategije i definiranje namjene svakog od predloženih geotermalnih izvora. Kada se dovrši kompletno ispitivanje, znat će se je li geotermalni izvor namijenjen za toplinarstvo, poljoprivredu, plastenike i staklenike, zdravstveni turizam ili nešto treće. To ovisi o potencijalu pojedinog geotermalnog izvora i njegovoj temperaturi, a na nekim ležištima geotermalne vode utvrđena temperatura i do 120 Celzijevih stupnjeva. Tada krećemo u eksploataciju kako smo to najavili u korist žitelja Osječko-baranjske županije Geotermalni potencijali postoje diljem Hrvatske, a potvrdilo se da je naša studija bila u dobrom smjeru te očekujem dobar daljnji razvoj - kaže župan Ivan Anušić.

Župan ističe da korištenje geotermalne energije može znatno smanjiti ukupne troškove proizvodnje, na primjer prilikom intenzivnog uzgoja poljoprivrednih kultura u staklenicima, gdje u prosjeku grijanje čini 35 posto ukupnog troška, ono bi se zamijenilo čistom i besplatnom energijom i time stvorilo značajne uštede te pojačalo konkurentnost proizvoda na tržištu.
- Što se tiče geotermalnih izvora, Osječko-baranjska županija je u proteklom razdoblju učinila značajan iskorak, prije svega u analizi potencijala na svom području. Agencija za ugljikovodike paralelno s tim radi na procjeni potencijalnih potentnih točaka na razini cijele Hrvatske u kojoj ih ima 40-ak. Naša ideja je da sljedeće godine, nakon što se odrade prvi razgovori s jedinicama lokalne samouprave, u kojima se nalaze te lokacije, krene u ispitivanje njihovog potencijala i kreiranje rang-liste potencijala i namjene geotermalnih voda u Republici Hrvatskoj. Oni mogu ići u nekoliko smjerova - toplinarstvo, poljoprivreda, proizvodnja električne energije, ali i zdravstveni turizam. Mi ćemo sljedećih nekoliko godina ići u smjeru proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, pri čemu je geotermalna energija najčišći izvor za proizvodnju električne energije - rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Aktivnosti Osječko-baranjske županije na području istraživanja geotermalnih potencijala izravno se povezuje i s Nacionalnim planom oporavka i otpornosti 2021.-2026., čiji je sastavni dio i korištenje geotermalne energije, za što u startu naglašeno da za kvalitetnu pripremu tih složenih projekata potrebno vrijeme, znanje i novac.

PREDLOŽENO DEVET LOKACIJA

U sklopu Nacionalnog plana predloženo je devet lokacija koje zadovoljavaju osnovne uvjete, a to su naznaka geotermalnog potencijala srednje i niske entalpije, postojeće korelativne bušotine u okolini prospekta, dovoljan broj potrošača u okolici prospekta ili postojanje centralnog toplinskog sustava te da projekt neće ugroziti bioraznolikost. Predloženi lokaliteti su Velika Gorica, Osijek, Donji Miholjac, Vukovar, Đurđenovac, Zaprešić, Požega, Vinkovci i Sisak te je usmjerenje na ovim lokacijama isključivo za razvoj potencijala za proizvodnju toplinske energije iz obnovljivih izvora. Za lokaciju Osijek (Pomoćin) - koja se nalazi na području općina Čepin, Vladislavci, Semeljci i Vuka - posebno su naglašene predispozicije za razradu daljnje dokumentacije.

Možda ste propustili...

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike