Regija
POTPISANI SPORAZUMI S HRVATSKOM ELEKTROPRIVREDOM

Sunčane elektrane imat će
i Valpovo te Zdenci, Vrpolje,
Satnica Đakovačka, Trpinja
Objavljeno 11. listopada, 2021.

Na temelju javnog poziva za iskaz interesa za 2020. godinu, Hrvatska elektroprivreda sklopila je u ponedjeljak s općinama Vrpolje, Lovinac, Orle, Zdenci, Satnica Đakovačka i Trpinja te Gradom Valpovom sporazume o suradnji na razvoju projekata sunčanih elektrana, priopćeno je iz HEP-a. Ukupna snaga sedam sunčanih elektrana iznosi 60 MW, a procijenjena investicijska vrijednosti 380 milijuna kuna.U nazočnosti ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, sporazume s čelnicima jedinica lokalne samouprave potpisao je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

- Realizacija ovih projekata pokazuje kako se ideja dekarbonizacije provodi ne samo u našoj najsnažnijoj energetskoj kompaniji, nego i na razini lokalne samouprave koja je najpozvanija da u dekarbonizaciji vidi i priliku za vlastiti gospodarski rast. Sada je važno da se ubrza priprema dokumentacije, a zatim i sama izgradnja elektrana kako bismo što prije ostvarili postavljene ciljeve - izjavio je ministar Ćorić, istaknuvši i kako su s ciljem povećanja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost predviđena znatna sredstva koja će se uložiti u dogradnju, modernizaciju i digitalizaciju elektroenergetskog sustava.

Novih sedam sporazuma nastavak je suradnje s općinama i gradovima s kojima je HEP 2019. i 2020. godine sklopio sporazume o razvoju 11 projekata sunčanih elektrana. HEP tako na 18 izabranih lokacija na području šest gradova i 12 općina na području 12 županija razvija projekte sunčanih elektrana ukupne priključne snage 168 MW te investicijske vrijednosti od 1,08 milijardi kuna. Očekivana godišnja proizvodnja budućih 18 sunčanih elektrana iznosi 242 milijuna kilovatsati, čime se može zadovoljiti potrošnja oko 65.000 kućanstava.

- U razvojnoj strategiji za cilj smo postavili da ćemo do 2030. godine u sunčanim elektranama imati oko 350 megavata. Gotovo polovinu tog iznosa, čak 168 megavata, izgradit ćemo na temelju sporazuma s općinama i gradovima - izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a.

Nakon ishođenja dozvola HEP će jedinicama lokalne samouprave nadoknaditi troškove izrade projektne dokumentacije.

Ciklus izgradnje sunčanih elektrana važan je dio obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede koji do 2030. godine planira za 50 posto povećati udjel obnovljivih izvora u vlastitoj proizvodnji električne energije. D.S.R.
U Satnici Đakovačkoj priključna snaga bit će 15 MW, Vrpolju 4 MW, Zdencima 9,99 MW, Trpinji 5 MW, Valpovu 6 MW

Možda ste propustili...

OPĆINA IVANKOVO RIJEŠILA PROBLEM

Mjesta za otpad nakon svinjokolje

RADOVI ZAVRŠAVAJU KRAJEM STUDENOGA

Asfaltirat će se 410 metara pločnika

GRADSKO VIJEĆE DAJE SUGLASNOST

Stanobiro se pripaja Čistoći Županja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ULAGANJE TVRTKE HF BELIŠĆE U VALPOVU

Gradit će proizvodni centar,
posao će naći 130 radnika

2

17. OCJENJIVANJE KVALITETE

Šampioni rakija Obrta Romić i Bilušićev liker

3

GRADNJA NA BELOMANASTIRSKOM GRADSKOM STADIONU

Teniski tereni prema pravilima ITF-a