Mozaik
PPD I ZAKLADA NOVO SUTRA

Za djecu iz Siska, Petrinje
i Gline ljetovanje iz snova
Objavljeno 21. rujna, 2021.
Boravili su u sportskom kampu u kojem su imali školu plivanja, skakanja, jedrenja...

Još od vremena antike, kada je primjerice Ciceron sam sebi postavio pitanje - što čini čovjeka čovjekom, te si odmah i odgovorio: "Bezobziran čovjek, koji se ne zanima za druge ljude, nije human", do danas se propitkuje što je to čovječnost, što je to humanost.


U današnjim modernim vremenima humanost prepoznajemo i kao društveno odgovorno poslovanje, ono u kojem tvrtke upravljaju svojim poslovnim procesima kako bi ostvarile pozitivan učinak i na društvo. Jedna od tvrtki koja se odlučila tako djelovati je i Prvo plinarsko društvo. PPD je 2016. godine osnovalo Zakladu Novo sutra te su dosad zajednički realizirali više od 10 milijuna kuna projekata, stipendija i donacija, a kroz njihov sustav stipendiranja prošlo je 64 studenta. Cijele ove 2021. godine PPD obilježava 20. godišnjicu svoga poslovanja je pa i akcija Zaklade bila ponešto drugačija.

- Nakon izrazito teške godine zahvaćene pandemijom i razornim potresima, odlučili smo cjelokupan godišnji budget namijenjen za financiranje projekata u Slavoniji i ostatku Hrvatske preusmjeriti na potresom pogođeno područje, u najveće centre zahvaćenog područja Sisak, Petrinju i Glinu. I ne samo budget ove godine nego smo odlučili pokrenuti zajednički višegodišnji projekt Zaklade. Prema uzoru na naše već realizirane projekte, odlučili smo i ovaj projekt usmjeriti na djecu jer smatramo da su u prethodnom razdoblju bili pod jako velikim stresom i opterećenjem te da bi im baš ovakve stvari pomogle da bar na trenutak zaborave te teške trenutke. Osim toga želimo njihovo školovanje i obrazovanje u budućnosti učiniti lakšim te im pružiti priliku da se ostvare u područjima u kojima žele - izvijestit će Davor Relatić, upravitelj Zaklade Novo sutra.

Uz pomoć centara za socijalnu skrb Sisak, Glina i Petrinja došlo se do 53 prekrasne djece koju će stipendirati do kraja njihova redovitog školovanja. Taj broj obuhvaća i svu djecu iz dječjeg doma Vrbina u Sisku. Srednjoškolska djeca će dobivati stipendiju od 1500 kn mjesečno, a kako djeci osnovnoškolske dobi po zakonu nije moguće isplaćivati mjesečnu stipendiju, u Zakladi su odlučili kupiti im informatičku opremu i - voditi ih na ljetovanje!

Na otoku Pagu u kampu Straško u drugoj polovini kolovoza bilo je tako njih 29. Boravili su u predivnom sportskom kampu u kojem su imali školu plivanja, skakanja, jedrenja, surfanja, penjanja po stijenama, ronjenja s bocama, skijanja na vodi, vožnju kajacima i supovima te brojne druge vodene atrakcije i grupne kopnene sportove. Uz cjelodnevni nadzor i animaciju, djeca su uživala u partyjima, izazovima i natjecanjima, ostvarili nova prijateljstva i očarala su svoje trenere i animatore. Tjedan je bio pun divnih sadržaja i prepun emocija pa je rastanak svima teško pao. Vratili su se puni dojmova i bogati novim iskustvima.


P. (10 g.):
Najdraže mi je bilo penjanje po stijeni i igra s kornjačom u mini Zoo. Htjela sam je ponijeti kući jer svi znaju kako sam obožavateljica kornjača!


J. (11 g):
Najbolja mi je bila vožnja u parasailingu (vožnja s padobranom) i jet-ski koji nas je vozio na kauču. Ostvarila mi se želja da letim, a pogled u more je bio predivan!


D. (10):
Bilo mi je lijepo kupanje u bazenima i jahanje na konju, a naučila sam i surfati. Još moram naučiti skretati.


K. (5):
Najzabavnija mi je bila vožnja u twisteru Spužva Bob, a sada znam plivati bez plivalica. Treneri su mi poklonili dres Luke Modrića.


G. (14):
Probala sam baš sve sportove u vodi i na vodi, od surfanja do ronjenja, vožnje u katamaranu, a naučila sam sama upravljati jedrilicom. Bilo je jako zabavno i uzbudljivo procijeniti trenutak okreta jedrilice i prelaska na drugu stranu! Na skijama sam pala 10-ak puta dok nisam naučila kako pravilno skijati. Ništa ti se loše ne može dogoditi ako dobro slušaš trenere!


V. (17):
Najizazovnije mi je bilo veslanje noću u oceanskom kajaku od kampa do Novalje! Možete zamisliti kako je to kada ti je jedino osvjetljenje Mjesec i zviježđe kao i baterije koje smo imali na glavama. To je bio najuzbudljiviji izlazak u grad!

Dario Kuštro

Pinčić i Bulić, Mlinarić i Dimšić


Voditeljica proslave bit će Doris Pinčić, za edukaciju će biti zadužen Luka Bulić, koji će kroz ekokviz provjeriti koliko se mlade generacije brinu o okolišu. Za sportski sadržaj i grupne igre bit će zadužen poznati voditelj i trener Mario Mlinarić pod čijim budnim okom će se djeca moći okušati u sportsko-zabavnim aktivnostima. Koncert za kraj - Mia Dimšić!

PPD je hrvatska tvrtka iz Vukovara


Prvo plinarsko društvo (PPD) privatna je hrvatska tvrtka iz Vukovara koja se već 20 godina bavi trgovinom, uvozom, prodajom i opskrbom prirodnim plinom, u 100-postotnom vlasništvu tvrtke Energia naturalis (ENNA), koja posljednjih godina intenzivno radi na diversifikaciji svoga poslovanja. PPD posluje na europskim tržištima prirodnog plina u Hrvatskoj, Švicarskoj i Mađarskoj.

Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

U POLUFINALU SHOWA NASTUPAJU POSEBNI GOSTI

Prljavo kazalište u “Zvijezde pjevaju”

Najčitanije iz rubrike