Kultura
U DVORANI FLORENTINI U ĐAKOVU

Mjuzikl u povodu 50 godina smrti M. Amadeje Pavlović
Objavljeno 18. rujna, 2021.

ĐAKOVO – U dvorani Florentini u subotu navečer održan je mjuzikl Amdea, a u povodu 50. obljetnice smrti majke M. Amadeje Pavlović (1895.-1971.), nekadašnje provincijalne poglavarice Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, a koja je 2009. godine posthumno odlikovana priznanjem Pravednica među narodima. 

S. Karolina Amadeja Pavović, koja je rođena u Petrovaradinu, za vrijeme Drugog svjetskog rata spasila je život 11-godišnjoj židovskoj djevojčici Zdenki Bienenstock Grünbaum iz Osijeka. Obavljajući službu provincijalne poglavarice, u teška vremena za Crkvu (1943.-1955.) bez straha je štitila sestre od raznih pritisaka  komunističkog režima. Razvila je prijateljsku i duhovnu suradnju sa zagrebačkim nadbiskupom, bl. Alojzijem Stepincem, kao i pravoslavnim episkopom sv. Varnavom Nastićem. Po završetku službe provincijalne poglavarice, obnašala je službu kućne poglavarice na Sušaku, a gdje je 1971. i preminula, i odgojiteljice redovničkog podmlatka u Zagrebu.

U povodu obljetnice smrti svoje nekadašnje poglavarice, Milosrdne sestre sv. Križa i zbor Amadea organizirali su mjuzikl Amadea, a za koji je libreto i i glazbu napisao đakovački glazbenik Dario Balekić, dok režiju potpisuje poznata glumica Areta Ćurković. Mjuzikl je izveden u prepunoj dvorani Florentini, a nazočili su mu i pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić, te gradonačelnik Marin Mandarić, a uvodno je govorila sadašnja provincijalna poglavarica, s. Valerija Široki.

S.Župan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike