Osijek
OBNOVA CRKVE

Crkvenom zvoniku u Bilju obnovljena kupola
Objavljeno 16. rujna, 2021.
Crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Bilju napokon se obnavlja. Riječ je o jedinoj crkvi u Baranji koja nije obnovljena nakon Domovinskog rata. Župnik Dejan Henčić kaže da rade kupolu zvonika jer je bila trula u cijelosti i konstrukcija se bila ulegnula. Sve je iz nje očišćeno i upravo se odatle krenulo u obnovu.

Dogovoreno je, kaže biljski župnik, da se radovi obnavljaju prema priljevu sredstava. “Ministarstvo kulture prošle je godine dalo 90.000 kuna, iako smo trebali dobiti 150.000 kuna. Sredstva su zbog pandemije smanjena svima, pa i nama. Ove smo godine dobili rješenje za 200.000 kuna. Kad narod to pročita, čini se da je to puno novca, no kompletni su građevinski radovi na crkvi procijenjeni na 3,5 milijuna kuna. Ne čudi to jer na crkvi poslije rata nije ništa učinjeno, samo je promijenjen crijep. Kompletna građa nije mijenjana, samo ono što je bilo prioritetno. Unutrašnjost crkve također nije obnavljana, postavljene su jedino nove klupe, ali ne, recimo, i nove pločice - kaže župnik Henčić.

- Moraju se sanirati i pukotine na zidovima, mora se obiti žbuka u cijelosti izvana, a unutra će se interijer obnavljati prema ovome “odsliku” koji je sada u njoj. To je pratio Hrvatski restauratorski zavod, izradili su elaborat i njihovi će stručnjaci voditi obnovu interijera. Dakle, što se tiče umjetnina, također ćemo ići u obnovu. Zahvaljujem osobito općinskom načelniku Željku Cickaju koji je uistinu zainteresiran za obnovu, a Općina je pomogla i što se tiče vjeronaučne dvorane te, od kada sam ja ovdje ove tri godine, u svemu što je trebalo napraviti, pa čak i kod održavanja okoliša, što radi komunalno poduzeće. Također zahvaljujem Ministarstvu kulture, koje nam znatno pomaže, a tu je i Đakovačko-osječka nadbiskupija koja, iako gradi starački dom koji je veliki izdatak, znatno pomaže. Za iduću se godinu nadam velikoj investiciji od Nadbiskupije jer ne možemo sami završiti obnovu bez pomoći - zaključuje biljski župnik. D. Pejić
Najčitanije iz rubrike