Mozaik
32. BRODSKO GLAZBENO LJETO

Otvorenje 11. lipnja uz nastup Ansambla Lado
Objavljeno 10. lipnja, 2021.
Ukupno 14 programa na čak četiri lokacije: u crkvi Presvetog Trojstva, na platou ispred dvorane, u Glazbenoj školi i Tvrđavi

Brodsko glazbeno ljeto najznačajnija je glazbena manifestacija koja već 32 godine nastoji upotpuniti i obogatiti početak ljetnoga razdoblja u Slavonskom Brodu. Ove, kao i prošle godine, bit će malo intimnijeg karaktera, s obzirom na okolnosti izazvane epidemijom koronavirusa i prisutnošću bolesti COVID-19. No, uz nužno potreban oprez, glazbe se ne moramo odreći!



Kazališno-koncertna dvorana Ivane Brlić-Mažuranić potrudila se prirediti svojim sugrađanima pregršt zanimljivih glazbenih događanja koja će uljepšati lipanjske i srpanjske večeri. Prođete li prekrasnom šetnicom uz obalu rijeke Save, put će vas ove godine voditi na četiri lokacije: u crkvu Presvetog Trojstva, na plato ispred Kazališno-koncertne dvorane, do Glazbene škole Slavonski Brod i Kapelanova stana u brodskoj Tvrđavi.

Dan glazbe


Publiku očekuje ukupno 14 programa, koji će u brodske koncertne prostore dovesti neke stare, poznate, prokušane i dobro prihvaćene goste, ali i neke nove, uzbudljive glazbeničke suradnje. Klasika, jazz, etno, rock, popularna i filmska glazba, vječni glazbeni hitovi - za svakoga ponešto, recept je koji Brodsko glazbeno ljeto uspješno njeguje već dugi niz godina udovoljavajući različitim slušateljskim ukusima, ali nikada ne odustajući od visoke kvalitete ponuđenog programa.

Ove godine Brodsko glazbeno ljeto svečano će otvoriti Ansambl Lado u petak, 11. lipnja, plesnim koncertom u Velikoj dvorani kazališta. Zagrebački solisti nastupit će 13. lipnja u crkvi Presvetog Trojstva, i to s programom Johannesa Brahmsa i Antonina Dvořáka. Nekoliko dana poslije, 17. lipnja, vraća se koncert koji prošle godine nismo imali priliku slušati: Koncert nagrađenih učenika Glazbene škole Slavonski Brod koji će biti održan online, u izravnom prijenosu preko YouTubea, a nastupit će učenici koji su ove školske godine postigli odlične uspjehe na glazbenim natjecanjima. Dana 20. lipnja u crkvi Presvetog Trojstva nastupit će Akademski zbor Bazilike Srca Isusova Palma, jedan od najpoznatijih amaterskih pjevačkih zborova, koji će pod ravnanjem Franje Klinara izvesti niz djela klasičnoga zborskog repertoara. Na Svjetski dan glazbe, 21. lipnja, na pozornici ispred Kazališne dvorane koncert će prirediti publici poznati duo kontrabasista Tihomira Hojsaka i tamburaša Filipa Novosela, ali ovaj put uz gosta Peru Galića, pjevača grupe Opća opasnost. Prvi su put nastupili zajedno u emisiji "A strana", a svoju dobru suradnju okrunit će ove jeseni novim albumom "Traditional songbook".

U suorganizaciji s Udrugom Kameleon i Mreža, 25. lipnja na otvorenoj pozornici ispred Kazališne dvorane bit će održan 14. Memorijal "Ostat ću mlad" u čast Krešimiru Blaževiću, gdje će, među ostalima, nastupiti Brodski Blues Band. Lipanjski dio Brodskoga glazbenog ljeta, i to posljednjega dana lipnja, zaključit će Bruno Mičetić Quintet, koji će predstavii novi album "Out of the Shadow".

Zatvara Tolja


Srpanjski dio manifestacije nastavit će se gostovanjem Vokalnog ansambla Antiphonus, već redovitoga gosta glazbenih sezona u Slavonskom Brodu. Za glazbene sladokusce, 4. srpnja u crkvi Presvetog Trojstva pjevat će odabrane responzorije renesansnog majstora Carla Gesualda da Venose, uz instrumentalne improvizacije Danija Bošnjaka i Šimuna Matišića. Dan kasnije, 5. srpnja na platou ispred Kazališne dvorane nastupit će brodske glazbene i plesne udruge kako bi predstavile dio svoga rada unatoč prilično otežanim okolnostima u proteklih godinu dana. Ethno Croatia on the Road, ansambl koji se svake godine u novom obliku okuplja na radionici Međunarodnog kulturnog centra Glazbene mladeži u Grožnjanu, ponovno će doputovati u Slavonski Brod te 20. srpnja prirediti koncert kojim uvijek oduševe publiku.

Svečano zatvaranje 32. Brodskoga glazbenog ljeta pripast će još jednom poznatom licu. Marko Tolja nastupit će uz glazbenu pratnju na otvorenoj pozornici ispred Kazališno-koncertne dvorane i time zaokružiti ovogodišnju ljetnu manifestaciju u Slavonskom Brodu.

Tanja Kvorka

GLAZBENI PIKNIK I OVE GODINE
Na prošlome Brodskom glazbenom ljetu prvi je put održan tzv. glazbeni piknik u Kapelanovu stanu u brodskoj Tvrđavi. Ovaj koncept publika je jako dobro prihvatila, pa će 9. srpnja brodski sastav Just the 4 of us razveseliti sve željne uživanja u dobroj glazbi u prirodnom okruženju. U večeri 12. srpnja gostovat će osječki sastav No Jazz Band na platou ispred Kazališne dvorane. A 15. srpnja nastupit će Filmmusicorkestar, zagrebački ansambl koji ulazi u petu godinu postojanja, a koji će svirati poznate filmske hitove u novim glazbenim aranžmanima.
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

U NOVOJ SEZONI “MASTERCHEFA”

U žiriju je i slavonski kuhar Goran Kočiš

Najčitanije iz rubrike