Novosti
KATASTROFA U POŽEŠTINI

Blatna bujica nosila sve pred sobom, dvorišta je prekrio mulj
Objavljeno 6. lipnja, 2021.

Obilna kiša u nedjelju poslijepodne ponovno je u Požegi i prigradskim Vidovcima i Vranduku prouzročila velike blatne bujice zbog koje su poplavljena brojna dvorišta, ali i kuće. Na području Požeštine u nedjelju je palo od 50 do 70 litara kiše po četvornom metru u vrlo kratkom vremenu.


Brzo nakon početka nevremena krenule su velike bujice kakve su viđene više godina unazad, ali rekonstrukcije i sanacije očito nisu pomogle da se to ne više događa. Mještani u Vidovcima bili su opet nemoćni - voda je nosila kante, granje i smeće, u dvorištima se nakupio mulj.

 

 

Područje pod bujicama obišla je požeško-slavonska županica Antonija Jozić u pratnji zamjenika gradonačelnika Požege Borislava Miličevića. Kako su izjavili, sve raspoložive snage i sredstva vatrogasaca i drugih službi bili su na terenu. U Vranduku su vatrogasci imali pune ruke posla. Iako je prema ranijima informacijama upravo u Vidovcima i Vranduku sagrađen 21 most, očito da nije učinjeno sve što treba, pa ni kanali ispod njih nisu dobro održavani. Zbog vode i mulja na pojedinim državnim cestama u Vidovcima se jedva prolazilo. Voda je u Frankopanskoj ulici, u Požegi, i još nekim ulicama ponovno ulazila u dvorišta i podrume kuća.

‘‘Sva prigradska naselja uz Požešku goru pod vodom su. Imamo više od 30 dojava, svi su na terenu‘‘, rekli su u nedjelju poslijepodne pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Požega. Hrvatske vode su za Novu TV potvrdile da nije pukla brana, a na obližnjem potoku, kojega mještani nazivaju Pakao, bujica je odnijela dio korita. Mirko Bošnjak iz prigradskog naselja Vidovci, rekao je kako se voda s ceste tijekom poslijepodneva povukla prema potoku. "Prvo je krenuo krš iz šume, ljudi bacaju svašta, pa je voda sve to donijela. Otišao sam nekih 100 metara od kuće i u desetak minuta su blato, voda, krš, granje i drveće sve preplavili. Na obližnjem mostu ima metar iscijepanih drva, nekome ih je odvukla voda", kazao je Bošnjak za Novu TV. Istaknuo je kako su se stanovnici tog naselja prije desetak godina žalili gradskoj upravi, jer im je voda prije ulazila u dvorišta "pa su stavili ivičnjake". "Poplava je navukla krš na njih, pa je i njih poplavilo", dodao je Bošnjak. B.S.T./D.Pav./H



 

EVAKUIRANO STARAČKO DOMAĆINSTVO
Zbog nevremena je u nedjelju od 15.30 sati u prekidu bio promet na željezničkoj pruzi koja povezuje Požegu i Pleternicu. Jedno je staračko domaćinstvo moralo biti evakuirano, a nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama u ovome nevremenu, potvrdio je Hini dežurni voditelj u Službi civilne zaštite Požega Zdenko Skalnik. “Mnogo je poziva građana. U jednom trenutku bilo je i do 50 poziva na čekanju. S područja grada Požege nevremenom je najviše pogođeno područje Ulice Jagodnjak, dok su Drškovci, Vidovci i Dervišaga u cijelosti zahvaćeni nevremenom”, izjavio je Sklanik. Rekao je da se voda zadržava na cesti i u kućama. U saniranju šteta građanima na terenu pomagali su pripadnici javnih vatrogasnih postrojba Požege i Požeško-slavonske županije te članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Gornji Emovci, Požega, Brestovac, Kaptol, Jakšić, Pleternica, Velika i Biškupci. Na terenu su intervenirale i ekipe policije, HEP-a, požeškoga Komunalca, koncesionari Hrvatskih voda i koncesionar održavanja županijskih cesta.
Možda ste propustili...

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece

U PONEDJELJAK NASTAVAK PREGOVORA O SASTAVLJANJU VEĆINE

Jandroković ima potporu manjina, DP negira raskol, premijer prozvao oporbu

Najčitanije iz rubrike