Osijek
500 GODINA OD DRŽAVNOG SABORA U WORMSU

Luther je imao hrabrosti caru Karlu V. reći “ne”
Objavljeno 20. travnja, 2021.
Protestanti su ovih dana obilježili važnu 500. obljetnicu Lutherova hrabrog nastupa na državnom saboru u Wormsu u kome je pred carem Karlom V. te najvišim dužnosnicima Svetog Rimskog Carstva i Crkve odbio opozvati svoja stajališta iz 1517. godine izrečena u 95 teza iz Würtenberga. Nepopustljivost obiju strana dovela je do raskola te uspona reformacije i protestantizma.


Zanimljivo da je Martin Luther zbog svojih reformacijskih gledišta mogao izgubiti život u Wormsu. Koliko je njegov sukob s Katoličkom Crkvom bio žestok govori i podatak da je krajem 1520. Luther spalio papinsku bulu nakon čega je izopćen iz Crkve. To se ipak nije dogodilo zahvaljujući saskom izbornom knezu Friedrichu Mudrom, koji mu je pružio političku zaštitu. Luther je tako uspio izvući živu glavu i izbjegao sudbinu češkog propovjednika Jana Husa, stotinu godina prije, koji je tijekom crkvenog sabora u Konstanci, na koji je pozvan, uhvaćen i spaljen na lomači kao heretik. Iako je također bio proglašen heretikom, Luther je uspio napustiti Worms i faktički je nestao. Gotovo godinu dana skrivao se u Friedrichovu zamku Wartburg, gdje je u tišini pruženoga azila preveo Novi zavjet na njemački jezik i napisao još neke spise. Stojeći pred carem Karlom V. nepokolebljivi reformator Martin Luther navodno je rekao: "Ovdje stojim. Drukčije ne mogu. Neka mi Bog pomogne. Amen."


- Događaj u Wormsu pokazuje kako je Luther bio spreman i poginuti za svoja teološka stajališta. Božji naum je ipak bio drukčiji. Bog je dao vremena Martinu Lutheru da prevodi Novi zavjet na njemački, a taj prijevod je bio temelj za prijevode na jezike mnogih drugih naroda, uključujući i hrvatski jezik. Nakon toga ljudi su mogli bolje shvatiti bit Evanđelja, a to je da čovjek stoji sam pred Bogom i biva po njegovoj milosti opravdan i spašen - objasnio nam je evangelički teolog Matti Korpiaho. D.Celing
Najčitanije iz rubrike