Novosti
ISTRAŽIVANJE HRVATSKIH ZNANSTVENIKA O CIJEPLJENJU

Onima koji su preboljeli COVID-19 bit će dovoljna jedna doza cjepiva
Objavljeno 9. ožujka, 2021.
Zaraženih 16 % više nego prije tjedan dana * Božinović: Teško da će biti popuštanja mjera nakon 15. ožujka

Istraživanje koje je među svojim djelatnicima predstavila zagrebačka Klinika za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" pokazalo je da su osobe koje su preboljele COVID-19 nakon prve doze cijepljenja imale značajno visoku razinu antitijela, koja se nije povisila nakon drugog cijepljenja. Te osobe, prema riječima Alemke Markotić, predstojnice te klinike, vjerojatno neće trebati drugu dozu cjepiva.



Pravilno zaštićeni

Svi djelatnici imali su statistički znatno više vrijednosti imunoglobulina (IgG) mjesec dana nakon druge doze u odnosu prema prvoj dozi. Žene su bolje reagirale i imale više vrijednosti od muškaraca, osobito nakon druge doze. Postoji blaga negativna korelacija s dobi, slabiji je odgovor kod starijih ispitanika, no to je umjereno, pokazuje istraživanje. "Nakon druge doze bio je značajan porast antitijela. Nijedan djelatnik nije obolio nakon što se cijepio, nije utvrđena razlika između djelatnika s obzirom na radno mjesto unutar Klinike", kazala je Markotić predstavljajući istraživanje na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.


Do 8. ožujka cijepljeno je 426 (55,3 posto) zaposlenika Klinike za infektivne bolesti s dvije doze Pfizerova cjepiva. Kod osmero su se nakon prve doze razvile alergijske reakcije, nakon čega nisu dobili drugu dozu. Prvi serološki testovi napravljeni su tri tjedna nakon primitka prve doze cjepiva, pred samu drugu dozu, kod 420 djelatnika. Drugi serološki testovi napravljeni su četiri tjedna nakon druge doze kod 82 zaposlenika.


Među ispitanicima su većinom žene - 344 žene i 89 muškaraca. Ukupno je među ispitanicima bio 321 zdravstveni djelatnik i 112 djelatnika u zdravstvu koji su na različite načine u kontaktu s pacijentima, ali ne tako blisko kao zdravstveni djelatnici.


Žene su nakon prve i druge doze bolje odgovorile na cjepivo. Postoji negativna korelacija s količinom antitijela i dobi, no to je očekivano s obzirom na to da sa starenjem naš imunološki sustav nešto slabije reagira, rekla je Markotić.


Uspoređujući zdravstvene djelatnike i ostale djelatnike u zdravstvu, slabije su odgovorili djelatnici u zdravstvu koji nisu u stalnom kontaktu s bolesnicima. Zdravstveni djelatnici bili su dijelom tiho prokuženi, no nakon drugog cijepljenja vrijednosti su se izjednačile, pa nema razlike između te dvije skupine.


U istraživanju je praćena razlika između djelatnika koji rade u intenzivnoj i ostalih djelatnika, s obzirom na to da je najveće stvaranje aerosola u intenzivnoj. Nije se pokazala razlika u odgovoru na antitijela nakon prvog i drugog cijepljenja, što znači da su i ti djelatnici bili pravilno zaštićeni.


Analizirana je i situacija u osoba koje su preboljele COVID-19 ili su bile u samoizolaciji. Djelatnici koji su preboljeli COVID nakon prve doze imali su značajno visoku razinu antitijela, koja se nije povisila nakon drugog cijepljenja. Kod onih koji nisu oboljeli nakon druge doze dosegnuta je razina onih koji su preboljeli i bili jednom cijepljeni. Nije bilo razlike između količine antitijela koje su stvorili djelatnici koji jesu ili nisu bili u samoizolaciji, ni nakon prve ni nakon druge doze, navela je Markotić.


Iz toga proizlazi zaključak da će kod onih koji su preboljeli COVID-19 biti dovoljno jedno docjepljivanje, no treba dovršiti analizu do kraja, naglasila je čelnica Klinike za infektivne bolesti.
Dolazak cjepiva

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je kako krajem ovog tjedna stiže odluka o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. "Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali, s obzirom na porast brojeva, teško da se od 15. ožujka mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bismo vraćali unatrag", rekao je Božinović.


U Hrvatskoj su u ponedjeljak zabilježena 94 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 19 osoba. Provedeno je 2178 testiranja. Na bolničkom je liječenju 805 osoba, od kojih su 74 na respiratoru.


U Hrvatskoj je u odnosu prema razdoblju prije tjedan dana 16 posto više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.


Trenutačno smo na šestom mjestu po incidenciji u EU-u, a na 18. mjestu po smrtnosti. Udio pozitivnih slučajeva među testiranima 8. ožujka je iznosio 4,3 posto, u proteklih sedam dana taj je udio bio 8,6 posto, a u proteklih 14 dana 8,1 posto.


Capak je ocijenio kako bi rezultati studije o imunološkom odgovoru na cjepivo, koja je provedena u Klinici za infektivne bolesti, mogli dovesti do nove politike u borbi protiv koronavirusa. "Oni koji su preboljeli COVID prvu su dozu dobili prirodnim putem, pa bi bilo logično da oni nakon što prime prvu dozu cjepiva ne moraju primiti i drugu", kazao je.
Capak je ustvrdio kako se u posljednja dva tjedna situacija s dolaskom cjepiva stabilizirala, pa se u dugom tjednu ožujka očekuje u dva navrata 62.400 doza cjepiva AstraZenece. Registracija cjepiva Johnson&Johnson, kojeg je Hrvatska naručila 900.000 doza, očekuje se do kraja ožujka, a isporuka od sredine travnja.


D.Pavlović/Hina
incidencija
HRVATSKA JE NA 6. MJESTU U EUROPSKOJ UNIJI
BRAZILSKI SOJ STIGAO U SLOVENIJU
Hrvatskoj susjedne zemlje i dalje bilježe rast broja oboljelih. Tako su crnogorske zdravstvene vlasti zabilježile u ponedjeljak 18 umrlih od posljedica zaraze koronavirusom, što je najveći broj preminulih u jednom danu, dok je istodobno ta zemlja počela cijepljenje populacije starije od 80 godina. Koronavirusom je trenutačno zaraženo gotovo 9000 stanovnika te zemlje ili 1,5 posto ukupne populacije. Crna Gora je već tjednima među vodećima u svijetu po broju novooboljelih, a nedavno je ušla i na crnu listu deset vodećih zemalja po broju preminulih u odnosu prema 100 tisuća stanovnika. Zdravstvene vlasti i crnogorski epidemiolozi prošlog tjedna predložili su potpuno zaključavanje zemlje, ali je vladino tijelo za borbu protiv epidemije odlučilo da do 10. ožujka naglasak stavi na kontrolu provođenja postojećih mjera, za što je od prošlog tjedna, osim policije i inspekcije, angažirana i crnogorska vojska.

U Sloveniji je, nakon britanske i južnoafričke, potvrđena još jedna varijanta koronavirusa, a riječ je o "brazilskom tipu". "Infekcija tim virusom potvrđena je kod tri osobe iz jedne obitelji", kazala je infektologinja Mareja Logar, koja vodi stručni savjet za COVID-19 ministarstva zdravstva. "Nadamo se da je riječ o importiranom slučaju bez većeg širenja, a zaraze tim podtipom nismo utvrdili", dodala je Logar. Pretpostavlja se da se je jedan član obitelji najprije zarazio na radnom mjestu, a radi u poduzeću koje posluje s inozemnim klijentima na potezu Njemačka - zapadni Balkan. On je hospitaliziran, dok se ostalih dvoje članova obitelji u izolaciji liječi kod kuće, u Mariboru.
EMA: SPUTNJIK V NIJE ZA HITNU UPOTREBU
Visoka predstavnica Europske agencije za lijekove Christa Wirthumer-Hoche pozvala je članice EU-a da se suzdrže od izdavanja odobrenja za hitnu upotrebu ruskog cjepiva Sputnjik V dok agencija potpuno ne ispita njezinu sigurnost i učinkovitost. "Potrebna nam je dokumentacija na temelju koje bismo mogli donijeti odgovarajuću procjenu. Trenutačno nemamo podatke o cijepljenim osobama..., to je još nepoznanica", rekla je Wirthumer-Hoche. Nije isključila mogućnost da Sputnjik V bude u ponudi za cijepljenje u zemljama članicama EU-a. "U dogledno vrijeme, kada se provjere i razmotre svi relevantni podaci, Sputnjik V može biti na tržištu EU-a", rekla je. Agencija je prošli tjedan izvijestila o pokretanju pregleda i autorizacije ruskog cjepiva. "Podaci koji nam stižu od ruskog proizvođača bit će pregledani u skladu s europskim standardima o kvaliteti, sigurnosti i učinkovitosti", rekla je. Cjepivo Sputnjik V već je odobreno ili je nadomak odobrenju u trima članicama EU-a: Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, a dužnosnici EU-a izvijestili su da bi Bruxelles mogao početi pregovore s proizvođačem cjepiva ako to zatraže najmanje četiri članice.
Ursula von der Leyen

predsjednica Europske komisije

OD TRAVNJA U EUROPSKOJ UNIJI 100 MILIJUNA DOZA CJEPIVA NA MJESEC

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen očekuje od travnja 100 milijuna doza cjepiva na mjesec. "Od travnja nadalje količine bi mogle biti ponovno udvostručene prema planovima proizvođača, ali i zato što bi druga cjepiva mogla biti odobrena", rekla je za njemački list Stuttgarter Zeitung i Stuttgarter Nachrichten. Von der Leyen očekuje "prosječno 100 milijuna doza na mjesec u drugom tromjesečju, ukupno 300 milijuna doza do kraja lipnja".

Prema pisanju lista, to bi značilo oko 20 milijuna doza na mjesec za Njemačku, a za što će biti potrebno znatno povećati kapacitete cijepljenja. Otkako je cijepljenje počelo krajem prosinca, oko 7,3 milijuna doza cjepiva određeno je Njemačkoj, prema podacima Instituta Robert Koch Institute od petka. Od pet milijuna cijepljenih samo je polovina dobila drugu dozu u Njemačkoj.
Možda ste propustili...

SUPRUGA GA PRIJAVILA ZA PRIJETNJU I NASILJE U OBITELJI

Priveden čelnik gospićkog HDZ-a

IVAN ANUŠIĆ SLAVONSKI LIDER HDZ-A O POSTIZBORNIM PREGOVORIMA

Formirat ćemo novu vladu, pregovori neće dugo trajati

Najčitanije iz rubrike