Regija
MIRNI PROSVJED U ŠARENGRADU

Teških kamiona na cesti Vukovar – Ilok neće biti od 6. travnja?
Objavljeno 6. ožujka, 2021.

ŠARENGRAD - U Šarengradu, prigradskom iločkom naselju s 400-injak stanovnika, održan je danas (subota, 6. ožujka) mirni prosvjed simbolično nazvan „Dvanaest i pet“, a koji je uključivao i blokadu dionice državne ceste D2 Vukovar – Ilok  poljoprivrednim i radnim strojevima.
Šarengrađani naime, traže od nadležnih institucija donošenje Pravilnika o zabrani prometovanja tranzitnim vozilima težim od 7,5 tona na navedenoj prometnici argumentirajući opetovano svoj zahtjev – uništavanjem ceste, narušavanjem statike kuća, bukom, opasnosti po stanovnike i posebice djecu zbog prekobrojnoj prometa teških kamiona, učestalim prometnim nesrećama.....

Inače, bio je to unazad 15 dana drugi mirni prosvjed u Šarengradu. Iznesen je i podatak kako je u prošloj 2020. godini cestom Vukovar – Ilok prošla 161.000 teških kamiona. Prosvjedima je međutim, ipak – kraj! Barem zasad, kako su se usuglasili prosvjednici. Niame, u Šarengradu je tijekom krećeg prosvjeda i blokade ceste prenesena vijest kako je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dva dana uoči prosvjeda potpisao novi prijedlog Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila, a kojim se, između ostalog, uvodi zabrana prometovanja teretnih vozila u tranzitu težih od 7,5 tona državnom cestom D2 od Osijeka do Iloka. Pod tranzitnim prometom podrazumijeva se prijevoz iz jedne zemlje u drugu preko teritorija Republike Hrvatske bez utovara ili istovara robe u RH. Na središnjem državnom portalu za savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, e-Savjetovanja, otvoreno je javno savjetovanje o spomenutom prijedlogu Pravilnika koji će, kako je navedeno, na javnoj raspravi biti do 6. travnja kada bi trebao stupiti i na snagu.

-Zabranu prometa državnom cestom D2 na dionici od Vukovara do Iloka već duže vrijeme zahtijevaju mještani Šarengrada koji su i dvaput prosvjedovali, zahtijevajući da se teški promet izmjesti iz Šarengrada – kazao je na prosvjedu predsjednik šarengradskog Vijeća Mjesnog odbora Pero Ćorić, ujedno i inicijator prosvjeda. Zahvalio je pritom nadležnima što su, nakon njihovih upozorenja “prepoznali problem” i donijeli prijedlog Pravilnika. U Šarengradu pak, kažu kako očekuju da 6. travnja taj Pravilnik i stupi na snagu, do tada više neće prosvjedovati, no bude li trebalo, sljedeći prosvjed organizirat će u susjednom Opatovcu, mjestu također uz državnu cestu Vukovar – Ilok.

Šarengrađani su tijekom prosvjeda ponovili kako zbog kamiona žive u strahu, a Zoran Štipak na prossvjed je došao sa sinom koji svakog dana na putu do škole mora prelaziti preko ceste kojom “tutnjaju kamioni”. Ćorić je pak, spomenuo kako imaju informacije i da se priprema sanacija državne ceste od Vukovara do Iloka, a Šarengrađani će, zaključio je, tražiti da se “što prije krene s radovima jer je cesta uništena uslijed prevelikog kamionskog prometa”.

Sanja Butigan

Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike