Ekonomija
UZ SVJETSKI DAN OČUVANJA ENERGIJE

Energetska učinkovitost i zaštita okoliša
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
Svjetski je dan očuvanja energije i obilježava se kako bi se potaknulo bolje shvaćanje i rješavanje problema neučinkovitog korištenja energije. Učinkovito korištenje energije od interesa je za Republiku Hrvatsku i dio je naše energetske politike.

Ovom prigodom želi se utjecati i na svijest stanovništva o energiji, načinu njezine upotrebe i potrošnje, energetskoj učinkovitosti i usto zaštiti okoliša.

Međunarodno obilježavan od brojnih članica UN-a, do 2030. godine u okviru plana o održivosti želi se osigurati pristupačan, pouzdan i moderan pristup energiji za cjelokupno stanovništvo, naglašavajući ulogu koji energija ima u pokretanju ekonomskog rasta, ljudskog prosperiteta i održivosti okoliša uopće.

Dok se u zapadnim zemljama i razvijenom svijetu pristup energiji uzima zdravo za gotovo i dok se zahuktava prelazak s upotrebe fosilnih goriva na obnovljive izvore, u nekim afričkim zemljama stanovništvo nema pristup ni osnovnim energetskim napajanjima.

Republika Hrvatska se, kao članica Europske unije, obvezala na prihvaćanje europskog klimatsko-energetskog paketa koji podrazumijeva i Direktivu 2009/28/EZ o poticanju uporabe energije iz obnovljivih izvora. Prihvaćanjem direktive preuzeli smo obvezu povećanja uporabe energije iz obnovljivih izvora, pri čemu je u 2020. godini udio energije iz obnovljivih izvora u bruto neposrednoj potrošnji trebao iznositi najmanje 20 %, promatrano na razini EU-a.

Strategija energetskog razvoja RH kao razvojnu smjernicu navodi smanjenje uporabe električne energije za toplinske potrebe te, između ostalog, postavlja cilj od 0,225 m2 sunčevih toplinskih kolektora po stanovniku. D.Ku.
Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike