Regija
TRIDESET GODINA NAKON DOMOVINSKOG RATA

Karaula Zanoš ustupljena Općini
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
SOPJE - Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ustupilo je Općini Sopje na korištenje nekadašnju graničnu karaulu Zanoš Kapinci. Ugovor o tome potpisali su državna tajnica u tom ministarstvu Sanja Bošnjak i načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

- Neki su se smijali kad smo rekli da ćemo izgraditi vrtić u općini, neki su bili skeptični o izgradnji ceste Kapinci – Josipovo, ali dokazali smo da ništa nije nemoguće ako postoji plan, volja, znanje i upornost. Ovo nam je temelj za daljnja planiranja na tom objektu i toj čestici - rekao je načelnik Androš te izrazio uvjerenje da Općina Sopje u suradnji sa županijskom razvojnom agencijom VIDRA može taj bivši vojni objekt pretvoriti u prekrasan centar uz oazu mira pokraj rijeke Drave.

Podsjetimo, nakon što je početkom Domovinskog rata 16. rujna 1991. oslobođena slatinska vojarna, istoga dana slatinski su dragovoljci i policajci, nakon dvodnevnog okruženja, zauzeli i graničnu karaulu u Kapincima s jednim oficirom i 17 vojnika tzv. JNA. Oslobođenje vojarne u Slatini i graničnih karaula u Kapincima i Noskovcima bili su ključni događaji u obrani Slatine i cijeloga slatinskoga kraja. Vojarna je kasnije rekonstruirana i dograđena u Industrijsko-obrtničku školu, a oslobođene granične karaule do sada nisu dobile svoju mirnodopsku svrhu.

- Ovim putem zahvaljujem državnoj tajnici Ministarstva prostornog uređenja Sanji Bošnjak na velikoj pomoći u provedbi ovog darovanja, odnosno ustupanja na upravljanje – naglasio je načelnik Općine Sopje Berislav Androš. P.Ž.
Možda ste propustili...

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

Najčitanije iz rubrike