Regija
ĐAKOVAČKA MALA CRKVA JEDINSTVENA U SLAVONIJI

Ide obnova jedine sačuvane, u crkvu preuređene džamije
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
U 16. st. gradi ju izvjesni Ibrahim-paša. Iza Turaka preuređena je u katoličku crkvu
ĐAKOVO

Prošlotjednim angažmanom višemetarske dizalice, kojom su na tornju zamijenjeni stari prozori novima, župna crkva Svih svetih u središtu Đakova ušla je u obnovu.

Dok katedrala svetog Petra omeđuje korzo s jedne, župna, Mala crkva čini to s druge strane glavne đakovačke šetnice. Sagrađena je u drugoj polovini 16. stoljeća, i to kao turska džamija. Najvjerojatnije ju je sagradio izvjesni Ibrahim-paša i to je, navodi se u tekstu o toj crkvi u Zborniku Muzeja Đakovštine iz 1997., danas jedina sačuvana džamija u Slavoniji.

Župnik župe Svih svetih, vlč. Tomislav Ćorluka, navodi kako slijedi obnova njezine sakristije, brušenje poda, ličenje zidova i novi namještaj, a na proljeće i bojenje pročelja crkve. Od 1962. ona je i registrirani spomenik kulture.

– Stoga sam od Konzervatorskog zavoda zatražio njegove uvjete kako bi se prišlo ličenju pročelja – kaže vlč. Ćorluka. Uz parketare, ličioce, građevinarce i dr., angažiran je i stolar, koji za potrebe sakristije izrađuje namještaj po mjeri, a bit će uređeno i spremište.

Posebnost ove crkve je i njezina unutrašnjost u – bizantsko-maurskom stilu. Nevelika prostora, pruža intiman susret s molitvom, vjerom, pa mnogi inzistiraju na vjerskim aktivnostima upravo u Maloj crkvi, koja je s vremenom postala pretijesna za potrebe Župe Svih svetih, njezinih 13.000 vjernika. No neki žele vjenčanje, krštenje, obnovu bračnih zavjeta, misu zadušnicu baš u njoj, župnik kaže – bude to nekoliko puta godišnje.

Prema nekim izvorima, prvotno je, a veže se uz 14. stoljeće, tu postojala crkva svetog Lovre, koja je s dolaskom Turaka ustupila mjesto džamiji, a s odlaskom Osmanlija opet "vraćena" u katoličku crkvu. Prije dvadesetak godina iza nje je obavljeno arheološko istraživanje, kada je otkriveno ranosrednjovjekovno groblje.

– Crkva se veže uz 16. stoljeće, ne zna se točno godina. Ne griješi se kada se kaže da je to bivša džamija a da je tu prvo bila crkva, katolička, a blizu nje i katoličko groblje. Turci su ju srušili i tu napravili džamiju. Kada su napustili ove krajeve, džamija nije srušena, nego pretvorena u crkvu. Na maketi se vide sve faze – pet faza graditeljskog stasavanja – kazuje župnik Ćorluka.

Pet faza potvrđeno je i u cjelovitom istraživanju graditeljskog razvoja ove crkve provedenom 1988., uoči 750. godišnjice prvog pisanog spomena Đakova. Prva faza je džamija, slijedi faza nakon oslobođenja od Turaka, kada je džamija, u vrijeme biskupa Patačića, pretvorena u crkvu svetog Đure. Slijedi dogradnja u vrijeme biskupa Bakića, a potom faza u kojoj je, krajem 18. stoljeća, crkva, u vrijeme biskupa Krtice, obnovljena. Peta faza obnova je crkve 1885., nakon oštećenja u potresu 1884. Prema toj koncepciji, crkva je obnovljena i otvorena 1989., prilikom velike proslave 750. obljetnice pisane povijesti Đakova.

Mala crkva posljednji je put obnavljana 2004.

Suzana Župan
320 klanjatelja
Odnedavno je župna crkva Svih svetih i kapelica trajnog euharistijskog klanjanja. “Možete kada god prolazite ili imate vremena doći klanjati se u tišini Gospodinu, biti s Bogom, upijati Božju ljubav, snagu, radost, mir, tražiti prosvjetljenje Duha Svetoga za neke svoje odluke… Možete se i prijaviti te jedan sat tjedno, koji odaberete, provesti u euharistijskom klanjanju”, poziv je župe vjernicima na trajno klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Vlč. Ćorluka kaže da je više od 320 klanjatelja svih dobi, te su, dakako, popunjeni svi termini za klanjanje. Najtraženiji su oni od 18 sati do ponoći, a najmanje traženi prijepodnevni i oko podneva, do 17 sati. Klanjateljima se dopisom obratio i nadbiskup. Radovi na obnovi ne ometaju klanjatelje jer se izvode u sakristiji.
Najčitanije iz rubrike