Osijek
IGOR JAKOBFI VODI “SOCIJALNI ČETVRTAK”

Ljubiti bližnjega znači i pomoći mu u njegovomu rastu
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
Magistar teologije Igor Jakobfi vodi već nekoliko godina tribinu u Nadbiskupijskom vikarijatu u Osijeku. Teme kojima se bavi dolaze iz područja Socijalnog nauka Katoličke Crkve.

Kada smo ga pitali da nam ukratko objasni o čemu je riječ, Jakobfi se pozvao na knjigu pape Benedikta XVI. "Caritas in veritate" iz 2009. godine i posegnuo za njegovom definicijom socijalnog nauka Crkve koja glasi da je posrijedi "ljubav u istini u društvenim pitanjima".

- Ili još jednostavnije, imamo dvije zapovijedi ljubavi. To su ljubi Boga i ljubi bližnjeg svoga. Ljubiti bližnjega, između ostalog, znači i izgraditi društveno ozračje u kojem ćemo bližnjemu moći pomagati u njegovomu rastu. Ovaj nauk Katolička Crkva razvija još od kraja 19. stoljeća i enciklike "Rerum novarum" iz 1891. pape Lava XIII. Sljedeću je etapu u razvitku socijalnog nauka obilježio papa Ivan XXIII. To je uostalom bilo i vrijeme Drugog vatikanskog sabora. On donosi encikliku "Mater et magistra" iz 1961. Važan je trag ostavio veliki socijalni papa Ivan Pavao II. s tri svoja velika dokumenta: "Laborem excercens" iz 1981., "Sollicitudo rei socialis" iz 1987. i "Centesimus annus" iz 1991. O svim smo tim enciklikama govorili u sklopu ove tribine. Bendiktov je doprinos spomenuta knjiga, u hrvatskome prijevodu "Ljubav u istini". Obojica su papa donijela cijeli niz drugih dokumenata koji se također tiču socijalnog nauka. Na kraju, tu je i sadašnji papa Franjo s enciklikama "Laudato si‘" iz 2015. i "Fratelli tutti" iz 2020. Ne treba zaboraviti ni Pavla VI. i njegovu encikliku "Octogesima adveniens" iz 1971., objašnjava Jakobfi.

Naš je sugovornik rođeni Osječanin. Petogodišnji je studij teologije upisao kao laik 2006. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu te nakon toga nastavio magistarski studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, gdje je upisao i doktorski studij. Živi s obitelji u Belom Manastiru. Od ljetnog je semestra 2018. asistent na Katedri moralne teologije i socijalnog nauka Crkve na KBF-u u Đakovu. Osnovao je i dobrotvornu udrugu “Prijatelji sv. Martina”, koja u Baranji vodi dvije socijalne trgovine. To znači da se socijalnim naukom Crkve bavi i teoretski i praktično. D. Celing
Igor Jakobfi osnovao je udrugu "Prijatelji sv. Martina", koja u Baranji vodi dvije socijalne trgovine
Najčitanije iz rubrike