Novosti
CIJEPLJENJE NIJE PROUZROČILO SMRT 88-GODIŠNJAKINJE

Uzrok smrti starice srčani arest
Objavljeno 26. veljače, 2021.
Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćili su da uzrok smrti 88-godišnje žene, koja je umrla nakon cijepljenja protiv COVID-19, nije cijepljenje, već da klinička slika upućuje na srčani arest.

Starica je umrla u petak prijepodne u ambulanti u Starim Perkovcima kod Slavonskog Broda nakon što je primila cjepivo protiv koronavirusa.

"HALMED i HZJZ zaprimili su prijavu neželjenog događaja sa smrtnim ishodom u 88-godišnje osobe koji je vremenski povezan s primjenom cjepiva. Proveden je hitni postupak ocjene te prijave te je utvrđeno da nema uzročno-posljedične povezanosti s cijepljenjem. Prema zaprimljenim informacijama, klinička slika događaja upućuje na srčani arest, kojemu je u podlozi od prije poznata ishemijska bolest srca", navodi se u priopćenju.

Ističu kako su na temelju dostupnih informacija isključeni uzroci koji bi mogli dovesti do smrtnog ishoda neposredno nakon cijepljenja, odnosno isključena je mogućnost anafilaktičke reakcije jer nije bilo neposredne alergijske reakcije te se nisu razvili simptomi kao što su bronhospazam, kožne promjene ili edem. Također, isključena je mogućnost medikacijske pogreške, odnosno neodgovarajuće primjene cjepiva, navode HALMED i HZJZ. ​Napominju kako se trenutno u provođenju cijepljenja protiv COVID-19 prednost daje starijim osobama s obzirom na to da kod njih postoji veći rizik od razvoja teškog oblika bolesti i smrti.

Međutim, budući da cijepljenje protiv koronavirusa ne smanjuje smrtnost od drugih uzroka, i tijekom razdoblja u kojemu se cijepljenje provodi mogući su smrtni ishodi slijedom drugih uzroka koji će u određenim slučajevima vremenski koincidirati s cijepljenjem. U Europskoj uniji svakodnevno od različitih uzroka umire oko 12.000 osoba, od kojih je 83 posto starijih od 65 godina, navode HALMED i HZJZ. H
LOKALNE MJERE NA RAZINI NACIONALNIH
U Brodsko-posavskoj županiji u petak je zabilježeno 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom, trenutno se liječi 165 osoba, od kojih je 41 osoba u bolnici, a tri pacijenta su na respiratoru. U samoizolaciji je 627 osoba. Više se neće produžavati odluka o pooštrenim lokalnim epidemiološkim mjerama, koje su na snazi do 28. veljače. Od ponedjeljka sve epidemiološke mjere u županiji bit će na razini mjera Nacionalnog stožera, najavio je Hini načelnik županijskog stožera Stjepan Bošnjaković.
Možda ste propustili...

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

Najčitanije iz rubrike