Novosti
LORA VIDOVIĆ NE TRAŽI NOVI MANDAT

Pet kandidata za pravobranitelja
Objavljeno 22. veljače, 2021.
Pet kandidata prijavilo se na javni poziv za pučkog pravobranitelja, među njima nema aktualne pravobraniteljice Lore Vidović, koja je već ranije najavila da se neće kandidirati za još jedan osmogodišnji mandat, doznaje se u ponedjeljak iz Hrvatskog sabora.

Zaprimljene su kandidature Marka Bonifačića, Sandre Jančić, Tene Šimonović Einwalter, Renate Žličarić i Nevena Šimca. No broj od pet kandidatura ne mora biti konačan jer, ako je netko svoju kandidaturu poslao poštom čekajući krajnji rok, a to je bio 20. veljače, postoji mogućnost da ona još stigne. Više informacija o kandidaturama znat će se u utorak poslijepodne na sjednici saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik.

Pravnik Marko Bonifačić je umirovljenik, "aktivist ljudskog prava na dom stradalnika potresa", novinar. Bogato radno iskustvo stjecao je kao odvjetnik općina Dugo Selo i Zelina, pravni savjetnik, viši stručni savjetnik u Fondu za razvoj/privatizaciju.

Pravnica Sandra Jančić karijeru je počela kao sudska vježbenica Županijskog suda u Bjelovaru, bila je sutkinja toga suda i Općinskog suda u Bjelovaru. U odvjetničkim je vodama od 2013., a samostalna odvjetnica od 2020.

Pravnica Tena Šimonović Einwalter od 2013. zamjenica je pučke pravobraniteljice. Od 2003. radno je iskustvo stjecala u Ministarstvu za europske poslove i Ministarstvu vanjskih poslova, a u Uredu pučkog pravobranitelja je od 2008. Pravnica Renata Žličarić u svojoj je biografiji navela kako je radila kao odvjetnica, viša savjetnica pri Javnom pravobraniteljstvu RH, tajnica općine Hrvatska Kostajnica, tajnica kostajničkog Gradskog vijeća i Gradskog poglavarstva, sutkinja Općinskog suda u Kostajnici. Od početka 2019. radi u dvije stalne službe u Hrvatskoj Kostajnici i Petrinji kao parnični i izvanparnični sudac. Doktor pravnih znanosti Neven Šimac radnu je karijeru počeo kao asistent na zagrebačkom Pravnom fakultetu, no nakon pada hrvatskog proljeća i zatvora taj posao gubi, prisiljen je napustiti Hrvatsku i zatražiti azil u Francuskoj. Radio je u francuskoj državnoj upravi, bio članom delegacija francuske vlade u međunarodnim pregovorima, konzultant, predavač na poslijediplomskim studijima. H
Možda ste propustili...