Novosti
OBNOVA LETAČKE FLOTE HRZ-A

Prvih šest aviona Rafale u Hrvatsku dolijeće u četvrtak
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Anušić: Piloti pobjedničke Hrvatske vojske koji su prošli obuku u Francuskoj dovest će moćne lovce
Ministar obrane Ivan Anušić najavio je da će piloti Hrvatske vojske koji su prošli obuku u Francuskoj u četvrtak u Hrvatsku dovesti prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

“Povijesnim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od 1,40 sati, piloti pobjedničke Hrvatske vojske koji su prošli obuku u Francuskoj, u četvrtak će u Hrvatsku dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora", napisao je u utorak Anušić na društvenoj mreži X. "Modernizacija borbene letačke flote najveće je ulaganje Vlade i Ministarstva obrane u Hrvatsku vojsku i sigurnost naše domovine", dodao je. Na obuku u Francusku poslano je oko 90 djelatnika. Obuka tehničkog osoblja započela je krajem 2022., a letačkog osoblja u prvom tromjesečju prošle godine, podsjetio je ministar.

Kako je priopćeno iz Ministarstva obrane, svečani doček Rafalea bit će organiziran u vojarni "Pukovnik Marko Živković" u Velikoj Gorici, a nazočit će mu najviši državni dužnosnici, predstavnici francuskih oružanih snaga i francuske obrambene industrije.


Kako je nedavno objavio MORH, posljednje pripreme prije preleta prvih šest aviona iz Francuske u Hrvatsku borbeni piloti i tehničari Hrvatskog ratnog zrakoplovstva proveli su u hangaru središta za obuku u okviru tvrtke Dassault Aviation (DA) u Bordeauxu. "Od malih nogu maštao sam da budem pilot i da letim i zato je let na avionu Rafale za mene bio ispunjenje tog dječačkog sna. Bio je to predivan osjećaj u kojem se osjećaš slobodno, imaš moćan stroj ispod sebe i ne mogu naći riječi kojima bih opisao taj avion", rekao je hrvatski pilot koji je bio izabran u prvoj skupini za obuku u Francuskoj.

“Obuka se sastojala od dva dijela. Najprije smo bili u tehničkoj učionici, a nakon toga je počela obuka na simulatoru te potom samo letenje. Letenje na Rafaleu zahtjevnije je i složenije, a MiG je složeniji za održavanje u zraku. U šali znam reći kako se u MiG-u možeš izgubiti u prostoru, a u Rafaleu u kokpitu. Velik je to iskorak, ali na bolje se čovjek brzo navikne", opisao je pilot koji će doletjeti s Rafaleom u Hrvatsku.


Podsjetimo da je Vlada RH 28. svibnja 2021. ponudu Francuske ocijenila najpovoljnijom te su 25. studenoga te godine potpisani tehnički dogovor i tri ugovora s tvrtkama Dassault Aviation, MBDA France i Safran Electronic & Defense, čije se plaćanje provodi u šestogodišnjem razdoblju, od 2021. do 2026. Ukupna vrijednost tehničkog dogovora i sva tri ugovora je 999.068.493 eura, odnosno 1.152.496.307 eura s procijenjenim troškovima indeksacije cijena i PDV-om. Sredstva za to su osigurana u proračunu Ministarstva obrane. Sukladno ugovorima, od Francuske Hrvatska nabavlja 12 korištenih aviona Rafale F3-R (deset jednosjeda i dva dvosjeda), u istom standardu kao i avioni koji se koriste u Ratnom zrakoplovstvu Francuske Republike. Cjelokupnoj floti aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva životni vijek istječe ove godine. "S obzirom na ukupnu vrijednost projekta, nabava višenamjenskog borbenog aviona Rafale najveći je iskorak u razvoju sposobnosti od devedesetih godina te najveću investiciju u Oružane snage RH od osamostaljenja Hrvatske, koja će znatno pridonijeti nacionalnoj sigurnosti i višestruko multiplicirati ukupnu borbenu moć Hrvatske vojske", navodi MORH.

Dijana Pavlović
NABAVA ZA IDUĆIH 30 I VIŠE GODINA
Uz avione Rafale u Hrvatsku dolaze i simulator letenja, zemaljska i ispitna oprema, pričuvni dijelovi i potpora ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u Francuskoj i Hrvatskoj. “Cjelokupna potpora ugovorena je do posljednjeg kvartala 2026. kao i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po isporučenom avionu, motoru, opremi i pričuvnim dijelovima. Prema stručnim projekcijama korištenja u HRZ-u, nabava tih, u cijelosti NATO kompatibilnih aviona, dostatna je za idućih 30 i više godina, a operativna uporaba aviona Rafale u Francuskom ratnom zrakoplovstvu planirana je do 2060.”, navodi MORH.

Najčitanije iz rubrike