Ekonomija
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Interventna pomoć za proizvođače krumpira
Objavljeno 26. siječnja, 2021.

S obzirom na pomanjkanje turističke aktivnosti u cijeloj Europskoj uniji (EU), zbog panedmije COVID-19, prerađivači krumpira iz zapadne Europe (gotov pire-krumpir, smrznuti pomfrit i ostale prerađevine od krumpira) spustili su cijene tih gotovih proizvoda, a što direktno utječe na prodaju krumpira u svježem stanju. Strano tržište (Mađarska, Slovenija, Crna Gora, Bugarska, Rumunjska) gdje su hrvatski proizvođači prošlih godina plasirali svoj krumpir također je preplavljeno krumpirom iz država EU-a po jako niskim cijenama, kojima ne mogu konkurirati te su stoga, zabrinuti da će sve to utjecati na nemogućnost nabave repromaterijala za sljedeću proizvodnu godinu, zatražili pomoć.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir podržala je zahtjev Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira i Udruge proizvođača povrća i voća "Zeljari“ Vidovec da se pomogne tom sektoru koji je također pogođen koronakrizom te je od Ministarstva poljoprivrede zatražila da se pomogne uvođenjem interventnih mjera i drugih oblika potpore jer, kako su proizvođači izvijestili, pojedini prekupci i trgovci koriste nezavidan položaj proizvođača, koji zbog smanjene prodaje od samog početka berbe nemaju adekvatne mogućnosti skladištenja, pa su stoga prisiljeni prihvatiti ponuđene (niske) cijene kako bi izbjegli uništavanje krumpira već u ovo doba godine.

Inicijativa upućena Ministarstvu poljoprivrede da se pomogne proizvođačima krumpira urodila je plodom te je donesena odluka o donošenju Programa pomoći primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja izazvanih pandemijom bolesti COVID-19, s ukupno raspoloživim iznosom od 70 milijuna kuna.

Tim je programom obuhvaćeno šest mjera potpore, među kojima se Mjera 6 odnosi na potporu proizvođačima krumpira, za koju je osigurano deset milijuna kuna. Potpore iz Programa u cijelosti se financiraju iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i dodjeljuju se u obliku izravnih nepovratnih potpora, najkasnije do 30. lipnja 2021. godine. Potporom se nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i očuvati razina primarne proizvodnje prije pojave bolesti COVID-19, čime će se posljedično zadržati postojeća razina zaposlenosti, kao i proizvodnja sirovine za prehrambenu i prerađivačku industriju i spriječiti poremećaj u lancu opskrbe hranom.

Ministarstvo poljoprivrede također je izvijestilo kako se radi ublažavanja drastičnih poremećaja na tržištima poljoprivrednih proizvoda, izazvanih pandemijom COVID-19, kontinuirano poduzimaju brojne aktivnosti, te je kroz niz mjera pomoć pružena poljoprivrednicima u raznim sektorima poljoprivredne proizvodnje, uključujući i sektor krumpira. Uzrok pojave nestabilnosti na tržištu krumpira nije samo koronakriza nego i izuzetno povećanje proizvodnje krumpira, pa su viškovi zbog poremećaja ponude i potražnje nepovoljno utjecali na otkupne cijene domaćeg krumpira. Z.Rupčić
Pregovori za izvoz krumpira u Ukrajinu
Prošle godine problem sa skladištenjem krumpira i stavljanja na tržište viškova krumpira počeo se rješavati raspisivanjem natječaja za provedbu Podmjere 4.1. “Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ – tip operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ – upravo ulaganjima u skladišne kapacitete za krumpir za koje je osigurano sto milijuna kuna za proizvođače krumpira. Ova sredstva predviđena su za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje skladišnih kapaciteta. Ministarstvo poljoprivrede intenziviralo je pregovore za izvoz krumpira u Ukrajinu. Suradnja je postignuta, a prve isporuke krumpira od strane naših udruga proizvođača na ukrajinsko tržište očekuju se u siječnju 2021. godine.
Možda ste propustili...

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike