Osijek
OTVORENI ČETVRTAK FFOS-A

Društveni odgovor na ekokatastrofe
Objavljeno 24. siječnja, 2021.
Četvrto će se predavanje u okviru devetog ciklusa Otvorenog četvrtka održati 28. siječnja, s početkom u 18 sati. O temi "Klimatska katastrofa i sprječavanje njezinih posljedica: Povratak društva na scenu" govorit će Luka Matić, doktorand poslijediplomskog doktorskog studija Filozofija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Matić ističe kako nas posljednja tri desetljeća hegemona ideologija uči, riječima Margaret Thatcher, da ne postoji društvo, nego samo pojedinci i njihove obitelji. Međutim, u situacijama katastrofa vidimo da to i nije u cijelosti točno. Masovne mobilizacije u ljudstvu, novcu i materijalima - kakve smo vidjeli, primjerice, nakon poplava u Gunji i potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji - daju neku drugu sliku. Tom slikom dominiraju požrtvovnost i solidarnost, prakse nespojive s Thatcherinom drastično radikalnom egoističkom vizijom. Drugi je važan primjer iz prošle godine, iz kojeg možemo učiti, reakcija na krizu COVID-19. Brza je reorganizacija svakodnevnog života, medicinskog sustava i materijalnih resursa pomogla da se drastično smanji broj zaraženih i preminulih te da se u rekordnom roku razvije cjepivo. S obzirom na to da su katastrofe situacije naglih prevrata, u predavanju će biti riječi o mehanizmima adaptacije na njih koje je moguće inkorporirati u normalizirani život nakon što opasnost od katastrofe prođe. Na tom će se tragu predavač osvrnuti na antropogene ekološke katastrofe, analizirati društvene odgovore na njih te dati prijedlog koje od tih odgovora inkorporirati u "novo normalno".

Predavanje se ovaj put neće održati uživo na Filozofskom fakultetu, nego preko aplikacije Zoom. Poveznica se može naći na fakultetskim mrežnim stranicama. I.R.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike