Osijek
GČ GORNJI GRAD O KAPITALNOM PROJEKTU U 2021.

Obnova Vijenca J. Kozarca
tek 52 godine od useljenja
Objavljeno 25. siječnja, 2021.
Pločnik i cesta nikada nisu obnavljani, a parkirališnih mjesta ni za lijek

Prije dvije godine Vijenac Josipa Kozarca, kružno stambeno naselje s ulazom iz Strossmayerove, proslavilo je “zlatni pir” - 50 godina otkako je 108 stanova u 18 višestambenih zgrada dobilo svoje prve stanare, od kojih neki i dandanas žive na toj adresi. I muku muče s infrastrukturom jer, kažu, u njihovu je naselju vrijeme stalo još davne 1968. godine. No, novo vodstvo GČ-a Gornji grad najavljuje - sve bi se to uskoro moglo promijeniti, jer će se uređenje naselja u 2021. godini naći na vrhu njihove liste prioriteta i kapitalnih investicija.


Problemi s infrastrukturom na Vijencu Josipa Kozarca, prije svega s kroničnim nedostatkom parkirališnih mjesta, iz dana u dan za tamošnje stanare postaje sve mučnije. Pločnik i cesta u tom naselju nikada nisu obnavljani niti rekonstruirani, čak ni nakon Domovinskog rata.


“Najveći su aktualni problem parkirna mjesta koja ni izdaleka ne ispunjavaju potrebe stanara. Kada se naselje radilo, napravljeno je samo njih dvadesetak i 21 garaža. Krajem šezdesetih rijetki su stanari ovog radničkog, “šibicarinog” naselja imali svoj automobil, a dok se garaže nisu popunile, parkirališta je malo tko i koristio. No, danas je bitno drukčija situacija. Na gotovo svaki stan od njih 108 dođe po jedan automobil, a neki imaju i dva. Naselje je kružnog oblika sa samo jednim ulazom za vozila, i to s prometne Strossmayerove preko tramvajske pruge. Dakle, bez ikakve mogućnosti da se automobil može parkirati izvan naselja. U poslijepodnevnim satima, kada većina ljudi dođe s posla te vikendom, naselje je krcato automobilima koji pokrivaju čitav kružni pločnik kroz naselje, dio kolnika, pa i centralne zelene površine gdje je dječje igralište. Kao da sav taj kaos nije dovoljan, na zelene površine već neko vrijeme vozila parkiraju i stanari obiteljskih kuća i dvorišnih stanova iz Ilirske i Paradžikove ulice koji valjda na svojim kućnim prilazima nemaju dovoljno mjesta za sve automobile", žale se stanovnici ovoga naselja koji, kažu, ovu svoju mučnu priču ponavljaju Gradskoj četvrti i Gradu Osijeku već godinama. No za njihove probleme nije bilo sluha.


Bar nije bilo do sada.


Naime, iz Gradske četvrti Gornji grad poručuju kako je njihovo Vijeće odlučilo aktivirati projekt uređenja stambenih naselja na svome području prema načelu da se svake godine pristupi generalnoj obnovi po jednoga od njih. U 2021. to bi upravo trebao biti Vijenac Josipa Kozraca.


“Područje koje obuhvaća Gradska četvrti Gornji grad je središte grada i uistinu je ružno vidjeti u kakvom se stanju nalaze naselja, prije svega Vijenac Josipa Kozarca koji nije nikada infrastrukturno obnavljan. Odlučili smo da krećemo s dugoročnim projektom obnove svih naselja, a prvi je na redu upravo Vijenac Josipa Kozraca. Zaključili smo da je bolje svake godine najveći dio proračuna uložiti u jednu lokaciju, jer ako stalno gledamo da istom svotom zakrpavamo rupe, ništa ne postižemo. Trenutačno čekamo da nam Grad dodijeli proračun, a onda ćemo vidjeti što u 2021. godini možemo sami. Jasno, riječ je o velikom projektu, pa ćemo tražiti i financijsku podršku Grada”, kaže predsjednik Vijeća GČ-a Gornji grad Antonio Lozančić.
Ističe kako je izgledno da će na Vijencu Josipa Kozraca ponajprije rješavati pitanje parkirališnih mjesta, s obzirom na to da je ustanovljeno kako već postoji plaćena pripremna dokumentacija za taj projekt.


Ivana Solar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike