Regija
UGOSTITELJI SE SNALAZE

Svi s kuhinjom od jučer hranu dostavljaju kući
Objavljeno 1. prosinca, 2020.
Pojedini ugostitelji nude mogućnost dolaska po obrok. U hotelu Patria zaživio je i drive-in
BELI MANASTIR

Najnovije mjere donesene zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom i smrtnih slučajeva, late lockdown, što nas svrstava na samo dno ljestvice EU-a, najviše su pogodile ugostitelje. I dok vlasnici cafe-barova, slastičarnica i sličnih objekata nemaju načina kako do 21. prosinca nastaviti rad, vlasnici restorana i drugih objekata koji nude prehranu pokušavaju tomu doskočiti na razne legalne načine. Rad njihovih kuhinja, naime, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, nije zabranjen, pa je sve više onih koji se odlučuju na dostavu hrane. Čine to i oni koji dostavu dosad nisu organizirali, a sve kako bi svoje usluge približili krajnjim korisnicima, zadržali radnike i, dakako, nešto zaradili. Krenimo s jedinim baranjskim hotelom, Patrijom, u kojem će 2020. godinu sigurno dugo pamtiti. Prvi lockdown dočekali su s tek završenom cjelokupnom obnovom hotela, u koju su uložili milijunski iznos. Slijedilo je otkazivanje svadbi i brojnih drugih događaja, a k tomu im je ugostiteljski kapacitet bio prepolovljen. Još tada je Marija Vuko, voditeljica hotela, razmišljala o drive-inu, istovremeno osmišljavajući novi jelovnik. I samo što se posao s popuštanjem mjera vratio, doduše, ne kao proteklih godina, slijedila je nova zabrana.

- Htjeli - ne htjeli, moramo se prilagoditi najnovijoj situaciji. Drive-in je zaživio, a organiziramo i dostavu jela od 7 do 22 sata. Za Beli Manastir ona je besplatna, a dostava hrane, u vrijednosti do 70 kuna, za Karanac, Branjin Vrh, Šećeranu i Šumarinu naplaćuje se deset kuna, osim ako iznos naručene hrane premašuje 70 kuna, kada dostavu ne naplaćujemo. Po dogovoru, hranu dostavljamo i u ostala mjesta - kaže Vuko, naglašavajući kako će ovih dana početi dostavljati i pizze.

Od 28. studenoga ne radi ni belomanastirski bistro Kod Dare (bivši bistro Kod Kaje), ali je dostava organizirana.

- Dostavu imamo od 9 do 21 sat, svaki dan osim nedjelje. Za Beli Manastir ona je besplatna, unutar 15 kilometara 20 kuna, a ambalažu naplaćujemo od 1,5 do 10 kuna - kažu u bistrou, naglašavajući da se po narudžbu može doći i osobno. Nude dnevni meni (od ponedjeljka do petka) te a la carte. U dostavu pizza, jela s roštilja i slastica jučer je krenula i pizzerija Nova Europa. Hranu dostavljaju svakodnevno, od 8 do 22 sata, iznos narudžbe za dostavu po Belom Manastiru mora biti veći od 50 kuna, a za prigradska naselja veći od 100 kuna.

Ivica Getto
cijene
ZA SVAČIJI

DŽEP: OD

15 DO 90 KN
Dostavljaju ručak s tjednog menija
‘’Zbog novonastale situacije i ograničavanja rada, sukladno s najnovijim mjerama, danas (jučer, nap. a.) počeli smo dostavu ručkova po kućama”, kaže Mihael Horvatić, vlasnik Mika cateringa iz Šumarine, jedinog cateringa na području Belog Manastira. Narudžbe primaju do 12 sati, a besplatna je dostava za područje cijelog grada (minimalne vrijednosti 60 kuna) organizirana od 10 do 15 sati. Po jelo se može doći i osobno u Šumarinu do 15.30. Od ponedjeljka do petka može se naručiti ručak s unaprijed osmišljenog tjednog menija. Na taj korak odlučio se zbog gotovo potpunog izostanka organiziranih događaja, za koje je nerijetko pripremao obroke. Cijene obroka belomanastirskih dostavljača kreću se između 15 i 90 kuna.
Najčitanije iz rubrike