Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA PROTIV ZAGREBAČKE TVRTKE

Slavonku prilikom branja grožđa ugrizao poskok, odšteta 12.000 kn
Objavljeno 1. prosinca, 2020.
Slavonki Višnji S. zagrebačka tvrtka Dekra usluge, mora platiti 12.000 kuna sa zateznim kamatama jer ju je, dok je brala grožđe u dalmatinskom zaleđu, ugrizao poskok. Tvrtka mora nadoknaditi Slavonki i 8375 kuna troškova parničnog postupka, sve sa zateznim kamatama od dana nepravomoćne presude Općinskog suda u Slavonskom Brodu Stalne službe u Novoj Gradiški.


Žena je tužila zagrebačku tvrtku navevši u tužbi da je u rujnu prošle godine s tvrtkom zaključila ugovor o sezonskom radu u poljoprivredi na temelju kojeg je poslana na privremeni rad kao sezonski radnik za poslove branja grožđa kod Benkovca. Poskok ju je ugrizao za kažiprst 11. rujna.


Tvrtka je navodila da je ugriz zmije viša sila i da se to nije moglo predvidjeti ni izbjeći, da nije vlasnik vinograda u Benkovcu, kao i da nije odgovorna što se zmija pojavila u vinogradu. Tvrtka se također protivila iznosu odštete u cijelosti.


Kao svjedok ispitan je Jure H., Višnjin izvanbračni suprug, koji je brao grožđe na metar od nje. "Odjednom se trgnula i povukla ruku te rekla da ju je nešto ugrizlo. Čizmom sam dodirnuo zemlju pokraj loze i vidio poskoka. Višnja je na rukama imala gumene rukavice, koje je sama kupila jer joj ih poslodavac nije dao. Odmah smo o ugrizu obavijestili nadzornog inženjera, koji je Višnju odvezao u bolnicu u Benkovacu, odakle je prevezena u zadarsku bolnicu, gdje je zadržana na liječenju", rekao je svjedok, dodavši da su upozoreni kako postoji mogućnost ugriza poskoka te da, ako se to dogodi, moraju biti smireni i brzo reagirati kako bi im se pružila liječnička pomoć. To je učinila i Višnja, a otrov zmije brzo je djelovao, prst je pocrnio već dvije minute od ugriza.


Višnja S. rekla je na sudu da toga dana nije bila neoprezna, a poskoka nije ni vidjela jer je vinograd bio zarastao u travu. U jednom trenutku osjetila je kao da ju je netko porezao žiletom, skinula je rukavicu i vidjela krv. I u bolnici su joj rekli da ju je doista ugrizla zmija.


Sud je zaključio da, iako ni radnica ni tužena tvrtka nisu dostavile prijavu o njezinoj ozljedi na radu, to nije utjecalo na njezino pravo na odštetu.


- U postupku je sa sigurnošću tužiteljica dokazala da je kao osoba na sezonskom radu doživjela ozljedu na radu kod tuženika. Činjenica što tuženik nije vlasnik vinograda u Benkovcu u kojem je tužiteljicu za obavljanja poslova branja grožđa ugrizao poskok ne oslobađa tuženika od odgovornosti za štetu koju je tužiteljica pretrpjela, s obzirom na to da je upravo tuženik poslao tužiteljicu na mjesto rada gdje ju je ugrizao poskok - navodi se u obrazloženju nepravomoćne presude.


Kako dalje sud navodi, osvrćući se na to da je zagrebačka tvrtka tvrdila da se radilo o "višoj sili", u pravnoj teoriji višom silom se smatra vanjski događaj ili pojava koja je po snazi svoga djelovanja u toj mjeri jača od samog čovjeka da njezino djelovanje nastupa nezavisno od čovjekove volje, jer se ono ni objektivno nije moglo predvidjeti, izbjeći ili otkloniti.
- Viša sila je događaj koji je objektivno nepredvidljiv i neuklonjiv, a očito je da u konkretnom slučaju pojava zmije u vinogradu nije bila nepredvidljiva, nego sasvim uobičajena pojava. Posljedice prouzročene ugrizom poskoka koji je tužiteljica zadobila dok je obavljala poslove za tuženika u vinogradu, nastale su u svezi s radom, pa tuženik za štetu koju je tužiteljica pretrpjela odgovara - zaključuje novogradiški sud. S.Lacić
8375

kn tvrtka mora Slavonki platiti troškove parničnog postupka
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana