Svijet
USKORO KRAJ KRIZE UPRAVLJANJA?

Plan reforme NATO-a, nakon "moždane smrti"
Objavljeno 27. studenog, 2020.
Godinu dana nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da je NATO u stanju "moždane smrti", skupina stručnjaka izradila je plan reforme koji bi trebao osvježiti obrambeni savez.


Izvještaj, koji je u srijedu predan predstavnicima 30 država članica, predlaže konkretne mjere kao što je bolja koordinacija u obliku češćih sastanaka ministara vanjskih poslova i sastanaka drugih formata, primjerice sastanaka ministara unutarnjih poslova o terorizmu.


Stručnjaci također savjetuju da se ubrza politička reakcija NATO-a na sigurnosne prijetnje i međunarodne krize. Sada treba nekoliko dana da države, koje bi inače trebale braniti jedna drugu, izdaju zajedničko priopćenje.


Izvještaj sadrži 140 konkretnih preporuka i počevši od utorka o njemu će raspravljati šefovi diplomacija članica NATO-a.


Glavni tajnik Jens Stoltenberg nakon toga trebao bi predložiti konkretan akcijski plan, a cilj je da se to dogodi do idućeg samita u drugom kvartalu 2021.
Macron je krajem prošle godine ocijenio da je transatlantski obrambeni savez u stanju "moždane smrti", ilustrirajući to nepostojanjem koordinacije u Siriji. Stručnjaci su angažirani na prijedlog Njemačke, budući da je Macronova izjava izazvala žučnu raspravu među saveznicima. Nakon krize u NATO-u Europska unija počela je forsirati ideju o zajedničkoj obrani izvan sjevernoatlantskog saveza. Ta ideja je postojala i prije, ali ju je odnos administracije predsjednika Donalda Trumpa prema Europskoj uniji ubrzao.H/V.T.
Možda ste propustili...

PARIŠKO SVEUČILIŠTE SCIENCES PO

Studenti traže osudu Izraela

POZIV NA JAČU OBRANU

Macron: Europa bi mogla umrijeti

Najčitanije iz rubrike