Regija
NASJEO NA PRIJEVARU

"Sigurna" dojava ostavila
ga bez četiri tisuće kuna
Objavljeno 23. studenog, 2020.
Shvativši da je nasjeo na prijevaru, mladić iz požeškog kraja sve je prijavio policiji

Još jedan Hrvat nasjeo je na prijevaru s namještenim utakmicama, jer se htio lako domoći novca, a kada je i sam postao žrtva, sve je na kraju prijavio policiji.


Požeškim je policajcima 23-godišnjak ispričao kako je putem društvene mreže pronašao oglas u kojem se nude dojave za namještene utakmice. S nepoznatom je osobom dogovorio dojavu o rezultatu utakmice s jakim koeficijentom, nakon čega se 23-godišnjak kladio na utakmicu. Dojava se pokazala netočnom, pa je 23-godišnjak ostao bez uplaćenih četiri tisuće kuna u jednoj od kladionica. Nepoznati dojavljivač namještene utakmice potom ga je blokirao na društvenoj mreži, pa se 23-godišnjak za pomoć obratio policiji. Slično se dogodilo i prošle godine 22-godišnjaku iz osječkoga kraja. Prijevara je vjerojatno bilo i više, no žrtve, ako ih se može tako nazvati, to nisu prijavile policiji.

Unatoč upozorenjima policije, ali i svakodnevnih uplatitelja na kladionicama, da ne nasjedaju na "sigurne" dojave koje se nude putem interneta, prevarenih ima svakodnevno. Obrazac prijevare je sljedeći: nepoznata osoba koja se krije iza profila "sigurne" dojave doslovce navlači 30 pratitelja da se klade na "namještenu" utakmicu. Za tip 1 (pobjeda) savjetuje prvih deset, za tip X (neriješeno), drugih deset, a za tip 2 (poraz), preostalih deset osoba. Nakon što utakmica završi, deset će osoba ostvariti dobitak, dok će dojavljivač drugih 20 blokirati. Potom će od deset dobitnika zahtijevati uplatu dijela novca prije iduće "namještene" utakmice, kada će ih opet podijeliti u tri skupine, pa onda sve ponovno. Nakon četvrtog kruga ostat će samo jedan dobitnik, a kada i on promaši "dojavljivač" gasi profil i otvara novi za - nove naivce.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike