Kultura
MATIJA DEDIĆ 9. STUDENOGA U ZKM-U

Sa zvjezdanom postavom
Objavljeno 28. listopada, 2020.
Nakon slavljeničkog 30. festivala Jazz.hr/jesen u zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, Jazz.hr otvara novu koncertnu sezonu. U koprodukciji s Mađarskim kulturnim institutom, 3. studenog će u Centru za kulturu Histrionski dom nastupiti Hot Jazz Band iz Budimpešte u sklopu koncerta Wonderful World, a 9. studenog u ZeKaeMu sjajni Matija Dedić Jazz.hr Quintet, u kojem uz Matiju sviraju vrhunski hrvatski džezisti.


Hot Jazz Band, koji ove godine slavi 35 godina postojanja, predstavnik je prekrasnog glazbenog svijeta koji nazivamo velika era jazza. Popularna glazba 20-ih, 30-ih i 40-ih i rani džez zaživjeli su u njihovoj interpretaciji, a na repertoaru se mogu naći pored svjetskih hitova i neke mađarske skladbe iz tog razdoblja. Ovaj najuspješniji mađarski džez sastav pobjednik je na četiri međunarodna i dva natjecanja u domovini, a šest puta su pozvani na najveći svjetski tradicionalni džez festival koji se održava u Sacramentu.


Matija Dedić, koji je prošle godine obilježio 25 godina umjetničkog djelovanja, ovogodišnji je dobitnik nagrade "Miroslav Sedak Benčić" Hrvatskog društva skladatelja za autorsko djelovanje. Radi se o iznimno plodnoj i uspješnoj karijeri tijekom koje je objavio 20-ak albuma te je ostvario suradnje s najvažnijim hrvatskim i mnogim uglednim stranim glazbenicima.


Matija je dobitnik više od 30 Porina, od čega četiri za najbolju skladbu. Osim kao cijenjeni pijanist, tijekom cijelog tog razdoblja aktivan je kao skladatelj, a dao je velik prinos i promociji uglednih hrvatskih autora čije skladbe izvodi i kojima je posvetio albume: Dori Pejačević, Arsenu Dediću i Gibonniju.


Od početka je svoja djela dokumentirao na albumima, najprije s matičnim sastavima Boilers Quartet, Boilers All Stars i Boilers Big Band, a potom i s vlastitim sastavima ili solo. Samo na albumima koje je snimio kao vođa sastava ili solo dokumentirao je izvedbe 80-ak svojih skladbi. Sklada za televiziju i kazalište.


Koncertom na Jazz.hr-u podsjetit će na početak svoje karijere i djelovanje u Boilers Quartetu, te suradnju sa saksofonistom Sašom Nestorovićem kojeg je pozvao kao gosta. Osim Dedića i Nestorovića, Jazz.hr Quintet čine i drugi poznati hrvatski džez glazbenici - bubnjar Kruno Levačić, kontrabasist Zvonimir Šestak te trubač Davor Križić.
Publika će imati priliku na dan koncerta pogledati i retrospektivnu izložbu plakata Jazz.hr-a od proteklih 30 godina. Koncert će biti dostupan i putem live-streama za publiku koja ga želi pratiti iz vlastitog doma. N.Vek.
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike