Regija
LOKALNI ČELNICI ŽUPANJSKE POSAVINE:

I dalje računamo na naš Intervencijski plan
Objavljeno 20. listopada, 2020.
Smatraju ga velikim potencijalom za gospodarski i demografski oporavak, odluka o izradi Plana donesena je još u veljači 2019.
ŽUPANJA

Početak sljedeće godine početak je i novog financijskog razdoblja EU-a, koje će trajati do 31. prosinca 2027., a lokalni čelnici u županjskoj Posavini i dalje polažu velike nade u Intervencijski plan, s ciljem stvaranja pozitivnih demografskih i gospodarskih pomaka u svojim sredinama, kako bi imali stabilnije temelje za daljnji razvoj.

Vrijeme curi
Odluke o izradi Intervencijskog plana, koji je nazvan velikom prilikom za županjsku Posavinu, čelnicima grada Županje i općina Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište, Gunja, Štitar i Vrbanja još je početkom ožujka 2019. uručila bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, istaknuvši veliku potrebu za planiranjem nove financijske perspektive za to područje. Ali dalje od toga nije se otišlo. A lokalni su čelnici već otprilike utvrdili projekte koje smatraju bitnima za svoja područja i koje bi nastojali realizirati upravo na taj način. Svjesni toga da je cijeli postupak od programiranja i planiranja razvoja pa do provedbe ciljanih projekata dugotrajan i temeljit, pitaju se hoće li imati dovoljno vremena, jer su očekivali da će do početka nove financijske perspektive EU-a plan već biti izrađen i spreman.

- Mislim da se radi o velikom potencijalu za gospodarski i demografski oporavak naših područja i za naše bolje sutra i bilo bi nam žao da se od Intervencijskog plana odustane – kaže općinski načelnik Vrbanje Velimir Redl. Istog je mišljenja i načelnik Drenovaca Jakša Šestić, koji će, kako je rekao, zatražiti sastanak s ministricom Natašom Tramišak.

Bez konkretnog odgovora
Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a u odgovoru na upit Glasa Slavonije objašnjavaju da su jedan od načina financiranja potreba lokalnih zajednica u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 - 2020, intervencijski planovi - strateško-operativni dokumenti kojima je cilj fizička, gospodarska i socijalna regeneracija određenih područja.

Na osnovi dosadašnjeg iskustva iz pilot-programa koji se provodi u ovoj financijskoj perspektivi EU-a, Ministarstvo je, napominju, počelo pripremne aktivnosti za nastavak takvog programa u budućoj financijskoj perspektivi. Stoga je u veljači 2019. donesena Odluka o izradi intervencijskog plana za Županju i okolne općine, u svrhu pripreme za korištenje fondova EU-a u financijskoj omotnici od 2021. do 2027.

- Provedba intervencijskih planova ovisi o ključnim strateškim i operativnim dokumentima za povlačenje sredstava EU-a u razdoblju 2021. - 2027. poput operativnih programa, Partnerskog sporazuma i, prije svega, Nacionalne razvojne strategije 2030., kao krovnog strateškog dokumenta RH, iz kojeg će proizići svi budući strateški dokumenti niže razine i s kojim će se usklađivati novi operativni programi za sljedeću financijsku perspektivu. Nakon donošenja navedenih dokumenata imat ćemo više informacija o realizaciji predmetne odluke – stoji u odgovoru.

Marija Lešić Omerović
provedba ovisi
O STRATEŠKIM

I OPERATIVNIM

DOKUMENTIMA
USKORO SREDSTVA IZ PLANA OPORAVKA
Županjcima je na nedavnom sastanku s ministricom Tramišak rečeno da za lokalne jedinice novo proračunsko razdoblje i povlačenje sredstava počinje tek za dvije-tri godine. Od 1. siječnja 2021. na raspolaganju će biti sredstva iz Plana oporavka. Ministrica je naglasila kako je jako važno da gradovi i općine budu aktivni i na vrijeme definiraju i pripreme svoje projekte kako bi bili spremni za povlačenje sredstava. Investitorima će iz Plana oporavka biti omogućeni znatno povoljniji uvjeti i veći iznos nepovratnog sufinanciranja, i do 70 posto.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike