Regija
ČAČINAČKI I SLATINSKI VATROGASAC SA PSIMA POLOŽILI ISPITE

VPŽ ima dva licencirana vatrogasna K-9 tima
Objavljeno 15. listopada, 2020.
VIROVITICA

Na vatrogasnom poligonu u Šapjanama, u općini Matulji, predstavljen je prvi Centar za obuku vatrogasnih K-9 timova. U sklopu predstavljanja Centra održano je i testiranje vatrogasnih K-9 timova iz cijele Hrvatske, njih ukupno 23. Virovitičko-podravska županija na licenciranju je sudjelovala s dva tima: pas Zita i njegov vodič Dario Čordaš iz Slatine te Bobi i njegov vodič Siniša Ileš iz Čačinaca.

Timovi su obavljali dnevne i noćne pretrage te zbrinjavali unesrećene i pripremali ih za daljnji transport. Simulirani su stvarni uvjeti i svi timovi morali su biti neovisni kada je riječ o energiji i prehrani. Spavali su u improviziranim kampovima, koje su sami podignuli, u vlastitim šatorima. To je testiranje bilo i odlična prilika za povezivanje s drugim službama, a gosti su bili pripadnici vojne policije i carinske uprave, koji su prezentirali svoj način rada. Njemačka ovčarka iz Slatine Zita sa svojim vodičem Darijem bez ikakvih je problema položila svoj ispit te zavrijedila nositi oznaku K-9 tima 2021. godine. Nažalost, vatrogasac Siniša Ileš zbog ozljede, prijeloma noge, nije mogao pristupiti licenciranju u cijelosti. Zbog težine ozljede završio je u bolnici u Rijeci. Prije toga uspješno je odradio praktični dio s hidrauličnim alatom, a iz bolnice je rješavao teorijski dio. Njegova psa Bobija vodio je drugi vodič te je i Bobi položio ispit. Time je Virovitičko-podravska županija dobila dva službena K-9 tima.

Cjelokupnu obuku i licenciranje vodio je Zoran Laslavić, voditelj programa i obuke za vatrogasne spasilačke pse u Hrvatskoj, navode iz Vatrogasne zajednice VPŽ-a. V.G.
Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike