Osijek
NA OSJEČKOJ TRŽNICI VRIJEME JE ZA ZIMNICU

Ponuda idealna za pripremu kiseloga kupusa, ajvara, turšije
Objavljeno 12. listopada, 2020.
Prodavači zamjećuju kako mlađi sugrađani uglavnom ne pripremaju zimnicu. No još uvijek je prave starije generacije

U svako doba godine osječka je tržnica prepuna raznih primamljivih boja i okusa. I dok svako godišnje doba ima svoje specifične vrste voća i povrća koje prodavači na tržnici nude kupcima, ujesen je to pretežito povrće i voće za zimnicu.

Ove godine, zbog relativno toploga vremena za prvu polovinu listopada, na osječkoj tržnici još uvijek se mogu pronaći i rajčice, ali i paprike raznih vrsta, neizostavne u pripremi zimnice. U ponudi su i rog-paprike koje se obično peku ili se od njih pravi ajvar u koji kućanice dodaju i patlidžane kojih je također tržnica prepuna!

Za razliku od mlađih kupaca, starije generacije Osječana još uvijek pretežito prave zimnicu, i to na zadovoljstvo brojnih prodavača. Jedna od njih je i dugogodišnja prodavačica Kornelija Ferenc, koja je svojim kupcima još prije ponudila papriku baburu za kiseljenje, no toj je zimnici u ovoj sezoni, kaže, kraj. Sad joj je stol prepun paprike ajvarice koja privlači ne samo njezine dugogodišnje kupce već i one nove. No uglavnom su to, ističe prodavačica Kornelija, starije osobe. I sama, dodaje, pripada generaciji koja u ostave sprema staklenke ne samo ukiseljenih krastavaca ili paprike već i turšije i neizostavno - ajvara.

- Ajvar godinama pripremam na malo drukčiji način nego što to većina radi. Naime, kako pravim veće količine, tako mi je lakše papriku skuhati nego da je pržim. Uglavnom, u octu i vodi prokuham cijele paprike. Pričekam neko vrijeme da se ohlade pa ih onda sameljem. Patlidžan ispečem, također sameljem i dodam paprici, baš kao i bijeli luk koji prije malo prepržim. Potom mljevenu smjesu stavim pržiti, uz dodatak domaćeg soka od rajčice, soli i bibera - odaje nam tajne svoje recepture prodavačica Kornelija. Kaže kako se dobivena smjesa prži obvezno minimalno dva sata i potom je stavlja u tzv. suhi dunst, odnosno u pećnicu, i nakon nekog vremena ajvar je spreman za kušanje. Naglašava kako nikada ne bi mijenjala kupovni ajvar za domaći te savjetuje svakome da trpezu obogati domaćim ajvarom jer, kako kaže, neće požaliti.

Ipak, neke su navike s vremenom zaboravljene, bar kad je u pitanju izjava dugogodišnjeg prodavača kupusa, koji kaže da je interes za kiseljenje kupusa sve manji. Ako netko i kupi kupus za kiseljenje, kaže, to su uglavnom starije osobe, dok mlađi kupus kupuju tek na komad, za trenutnu uporabu. Živi s dvoje djece, no kaže da ne propušta priliku kiseliti kupus i od njega praviti potom ukusnu sarmu ili koje drugo jelo.

- Kupus prodajem po 2,5 kuna za kilogram, a osam kuna je kilogram paprike ajvarice koju, mogu tako reći, još donekle i prodam. Ne mogu vam reći da sam prodao nešto puno kupusa ove jeseni, no vjerujem da će sad možda bolje krenuti prodaja. Kako nam odlaze stari, tako je sve manje onih koji pripremaju domaći kiseli kupus - kaže nam prodavač koji je želio ostati anoniman, no nije propustio odati tajnu odličnoga kiselog kupusa. Osim što se treba staviti u bačvu, kaže, potrebno je izdubiti korijen i napuniti kupus solju. Nakon što se stavi u bačvu, neizostavan dodatak je kukuruz, a netko će staviti i lovor zbog boljega mirisa. - Onda se pokrije dekom i istrpi miris sve dok ne bude za upotrebu - kroz smijeh nam kaže simpatični prodavač.

S obzirom na odličnu ponudu na osječkoj glavnoj tržnici, ostaje vjerovati da će ove mjesece i mlađe generacije iskoristiti za pripremu bar i prve njihove zimnice. Cijene su prihvatljive i potrebno je tek odabrati nešto od brojnih ponuđenih vrsta. Od osam do deset kuna cijena je paprike, a kilogram patlidžana je šest. Kilogram tzv. čepinskoga kupusa stoji od dvije do tri kune i onaj tko se odluči za kiseljenje kupusa neće zakasniti.

Marija Mihelić

Ago Ikić

prodavač na tržnici

Tek sad kreće kupus, i to onaj plosnati, idealan u jelima. Istina je da mladi uglavnom zimnicu ne prave, no ja se ne mogu požaliti na moje kupce. Prave oni i turšije i kisele papriku i štošta drugo.
NAJTRAŽENIJE JABUKE
Inače, osim povrća, u ponudi su i brojne vrste sezonskoga voća. Najtraženije su jabuke kojih na tržnici ima 20-ak vrsta. Jednako je tako raznovrsno i grožđe koje stoji od 10 do 15 kuna za kilogram. Cijena šipka je 12 kuna, a izravno iz doline Neretve stigle su i mandarine po cijeni od pet do sedam kuna za kilogram, koliko stoje i kruške. Vjerujemo da ima onih koji će od navedenoga voća pripremiti ukusan kompot.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike