Osijek
ROŠ HAŠANA SLAVI SE DVA DANA

Židovi si čestitaju sretnu novu, 5781.
Objavljeno 18. rujna, 2020.
Židovi cijelog svijeta u subotu i nedjelju slave svoju Novu godinu, ili Roš hašanu. Kako to biva u hebrejskom kalendaru, prvi se dan tog važnog blagdana u judaizmu počinje slaviti već u petak navečer, nakon zalaska sunca, kada kod Židova počinje novi dan. Zanimljivo, nije to vrijeme razuzdana slavlja, kako to biva u našem sekularnom svijetu na koji smo naviknuli.


Iako je internet prepun detaljnih opisa što se sve jede na taj blagdan, što će reći da Roš hašana ima i svoju običajnu dimenziju koja se tiče i kulture stola, taj trenutak u godini ima i svoje dublje teološko i doktrinarno značenje, koje se pod utjecajem sekularizma zaboravlja. Rabin Kotel Da-Don u svojoj knjizi "Židovstvo" ističe kako taj blagdan nosi još nazive Dan trubljenja, što je vezano uz obredni čin puhanja u ovnujski rog, ili šofar, ali i sudnji dan. Hebrejska je eshatologija posebno zanimljiva i nije ju lako shvatiti nekome tko nije odrastao u vjerskom okruženju judaizma. Upravo je puhanje u šofar izravna aluzija na uskrsnuće mrtvih, na način na koji ga shvaćaju Židovi. Sudnji dan u kontekstu Roš hašane tiče se podnošenja računa pred Svevišnjim za sve ono što je učinjeno u protekloj godini. To vrijeme propitkivanja traje deset dana, a završava Jom kipurom, ili Danom pomirbe. Kotel Da-Don govori o strahu pred Bogom, ili Kraljem kraljeva nad kraljevima. Zbog toga se to razdoblje u godini naziva i Deset dana pokore, odnosno Strašni dani. Nekada davno, kako nam svjedoči Tora, ili Petoknjižje, Židovi su Roš hašanu slavili plačući.
Ovaj se blagdan u židovskoj domovini i dijaspori obilježava prva dva dana mjeseca tišrea. U ove se dane ne radi. Aškenazi si međusobno čestitaju Roš hašanu ovim riječima: "Lešana tova tikatevu vetehatemu lealtar lehajim tovim", ili "Budite odmah upisani i upečaćeni za dug život". Skraćeno se najčešće može čuti: "Šana tova." Kada smo već kod jela, konzumiraju se krušne pletenice i med, jabuke i med, datulje, mogranj i datulje. Bitno da je slatko. Iznimku čine zalogaji riblje ili janjeće glave. Naime, Roš hašana u doslovnom prijevodu znači "glava godine". U skladu sa svojim kalendarom, Židovi obilježavaju 5781. godinu od stvaranja svijeta. D. Celing
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike