Kultura
MARIJANA BOŠKOVIĆ BOJE SANJA I ŽIVI

Već je u vrtiću crtala za svoje prijatelje
Objavljeno 16. rujna, 2020.
Gledanjem se puno uči, roje ideje u glavi. Kada vidi nešto zanimljivo, pokuša i sama to interpretirati, na svoj način

Stars can‘t shine without darkness - ili u prijevodu: Zvijezde ne mogu sjati bez mraka - to je citat kojim sebe predstavlja Marijana Bošković, darovita samouka osječka umjetnica, na koju je teško ne "nabasati" na društvenim mrežama jer mnogi sheraju ono što radi, a radi to odlično, sa srcem i velikim snovima.


- Vrlo sposobna mlada žena. U poslu je vrlo savjesna i ako joj povjerite neki zadatak, sigurni ste da će biti obavljen savršeno i na vrijeme. Na vama je samo da zamislite, ona će to ostvariti. Vrlo ozbiljno pristupa svakoj slici - prouči svaki detalj, hvata se slikarskog pribora i stvara savršenstvo. Do sada još nisam vidjela neki njezin rad za koji bih mogla reći da nije savršen - puna je riječi hvale prijateljica Kristinka.

Tri postulata


- Tko je Marijana? Dobro pitanje. Volim reći za sebe da sam umjetnica iako nemam formalno umjetničko obrazovanje, iako sam završila Ekonomski fakultet i iako obavljam administrativne poslove. Smatram kako je umjetnost stanje duha, a moj duh je kreativan, veseo i posvuda. Imam nekoliko postulata kojih se držim u životu, a tri glavna su da što zračim, to i privlačim, da ne činim ništa drugima što ne želim da oni čine meni te da treba voljeti sebe kao da život o tom ovisi - ne skida osmijeh s lica naša sugovornica.


Samouka, nije pohađala nikakve škole ni tečajeve slikarstva, no oduvijek je voljela olovku i papir i odmalena pokazivala zanimanje za umjetnost, točnije, slikarstvo.


- U vrtiću sam redovito drugoj djeci crtala ono što su željela, a ona bi to onda veselo bojila. Ono što sam do sada najviše izučavala jesu portreti grafitnom olovkom, akvareli, slikanje akrilnim bojama po platnu i drvu, crtanje rapidografom i markerima, digitalno crtanje te murali. Okušala sam se i u izradi kutijica za prvi zubić, karikaturama, izradi božićnog drvca od pruća te grafičkoj pripremi za tisak. Kako najviše uživam u crtanju portreta i murala, njih sam i najčešće izrađivala, pa smatram da mi i najbolje leže. Iako uživam i u svim ostalim oblicima umjetnosti, jer umjetnost je, kao mašta, nepredvidljiva i nema granica, olovku, rapidograf i akrilne boje sanjam i živim - doznali smo od Marijane, koja svakodnevno proučava i prati umjetnike diljem svijeta. Danas je to, kaže, vrlo lako preko društvenih mreža. Gledanjem se puno uči, a i roje ideje i mogućnosti u glavi. Kada vidi nešto zanimljivo, pokuša i sama to interpretirati, no na svoj način.


- Okušala sam se u crtanju poznatih osoba baš zbog drugih umjetnika koji su mi dali tu ideju. U pravilu nema pravila ili ključa. Jedan dan želim crtati Fridu ili Dalija, drugi dan bih se bavila apstrakcijom, treći pejzažima i slično. Likovi iz bajke bili su trenutci kada sam se vraćala u djetinjstvo i željela naučiti crtati svoje najdraže likove te ovjekovječiti ih na papiru - zanesena je Marijana, čiji je svijet mašte još uvijek, na žalost, samo hobi, no velika joj je želja pokrenuti svoj posao. Za sada osluškuje "publiku" i skuplja ideje kako i što izrađivati kako bi jednog dana uspjela kao samostalna umjetnica.

Umjetnost kao hobi



- Tijekom studija kolege su mi redovito govorili kako sam pogriješila faks. Roditelji su, s druge strane, željeli da završim nešto od čega ću imati kruh, a da mi umjetnost bude hobi. Čini se kako su roditelji ipak ostavili snažniji dojam. Nije mi žao što nisam išla na akademiju. Mislim da svaka situacija ima dvije strane, kao medalja - negdje dobiješ, negdje izgubiš. Formalno obrazovanje bi mi u svakom slučaju pomoglo, no postoji mogućnost kako bi me i ukalupilo. Razmišljala sam o nekom tečaju, no to još visi u zraku. Na žalost, danas papir utječe na percepciju ljudi, pa kada se budem ohrabrila pokrenuti svoj biznis, vrlo vjerojatno ću upisati neki tečaj baš zbog tog papira, no, naravno, i da naučim i dopunim znanje - zaključuje Marijana.


Narcisa Vekić
Uzora je mnogo, Dali je pri vrhu
Najdraži radovi su mi murali u dvorištu Gradske i sveučilišne knjižnice, koje sam radila za Tjedan Harryja Pottera - iste tematike, mural mandale u Centru za kulturu tijela Gea, veliki portret Boba Marleya na hamer-papiru, pop-art na paleti te Frida i Dali. Ufff, uzora je jako puno. Nabrojit ću nekoliko umjetnika čije radove svakodnevno proučavam, a to su Kelvin Okafor, Dino Tomić, Lonac i Diego Koi. Od umjetnika poznatijih izvan umjetničkih krugova to je svakako Salvador Dali, kaže Marijana, koja je na fotografiranje dojurila biciklom "na cvjetiće".
Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

Najčitanije iz rubrike