Regija
ŽUPANIJSKI LOVAČKI SAVEZ

Sačuvati divljač, obnoviti staništa
Objavljeno 12. rujna, 2020.
Od lokalnih jedinica očekuju sufinanciranje pojačanog odstrela predatora - lisice i čaglja
ŽUPANJA

Kako bi sačuvao staništa i divljač, Lovački savez VSŽ-a, koji ima oko 1900 lovaca, intenzivirat će aktivnosti napučivanja lovišta s divljači i stimuliranje odstrela predatora.

- Svjedoci smo svakodnevnog smanjivanja broja sitne i krupne divljači. Proljetni proljev i tretiranje usjeva otrovima protiv miševa odnesu velik dio populacije srne obične, a tu je i pojava nosnog štrka te sve prisutniji čagalj – upozorava predsjednik Saveza Mirko Bošnjak.

Fondovi krupne divljači planiraju se obnoviti sukladno lovno-gospodarskim osnovama reduciranim odstrelom. Kako bi popravili fondove sitne divljači uz reduciran odstrel, njome moraju napučivati lovišta. Lovački savez već niz godina kupuje odrasle fazane za lovačke udruge, ali taj broj u dogledno vrijeme treba povećati kao i brojno stanje zeca običnog.

- Iz dana u dan sve veći je broj lisica na našem području. U posljednjih nekoliko godina sve prisutniji je i čagalj, čiji se areal proširio na područje cijele županije zato što nema prirodnih neprijatelja i jako ga je teško loviti – pojašnjava.

Dodaje da je lisica sve prisutnija u naseljenim mjestima, staništa nalazi u napuštenim kućama, štagljevima i slično, ondje se i okoti. To su uglavnom jedinke sa sumnjivim ponašanjem. Znajući da je lisica najveći prijenosnik vrlo opake bolesti bjesnoće od koje može oboljeti i čovjek, Bošnjak poručuje da cijela društvena zajednica mora reagirati.

- Čagalj je velik problem, a u dogledno vrijeme bojimo se da se njegova prisutnost u našim lovištima ne pretvori u pošast. Stoga predlažemo da se gradovi, općine i županija aktivno uključe u rješavanje problema lisice, a pogotovo čaglja, te da se jednim korektnim iznosom lovačkim udrugama stimulira pojačan odstrel tih predatora – ističe predsjednik Bošnjak.

Lovački savez Vukovarsko-srijemske županije ima 61 lovačko društvo, odnosno lovačke udruge, i pet zakupnika državnog lovišta. M.L.O.
KUPNJA ZEMLJIŠTA
Iz Saveza upozoravaju na svakodnevno uništavanje staništa za divljač. Međa više nema nigdje, a kanali su ogoljeni do zemlje. Divljač iz dana u dan gubi svoja staništa i zakloništa od predatora. Lovačke udruge prisiljene su kupovati zemljišta u lovištima i zasađivati višegodišnje remize, gdje bi se divljač sklonila i gnijezdila, kažu. Savez će sufinancirati kupnju.
Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike