Novosti
TONI PAVLIĆ RAZVIJA KOLEKCIJU MIRISNIH SVIJEĆA

Inovativne kombinacije mirisa osječkog brenda Lukse osvajaju kupce diljem Hrvatske
Objavljeno 7. rujna, 2020.
Svijeće u moderno dizajniranom pakiranju pomogle su Toniju Pavliću da unaprijedi obiteljski posao

Koprivu u kombinaciji sa smokvom teško da bismo mogli zamisliti za konzumaciju, no kada se njihov miris da svijećama, uvjerila se i Glasova ekipa, tada dobijete predivno iskustvo.

Isto je i s kombinacijama mandarine i bosiljka, ili vanilije i mošusa, a sandalovinom i bosiljkom bili smo naprosto oduševljeni. Za taj doživljaj nismo išli dalje od Divaltove ulice u Osijeku, točnije do obrta za proizvodnju svijeća FE-AL, gdje je prije godinu dana stvoren jedinstveni brend - Lukse, stvarajući mirisne svijeće u moderno dizajniranoj ambalaži.

Pomoć dizajnera

Glavni "krivac" za to je 29-godišnji Toni Pavlić koji je odlučio ne samo priključiti se obiteljskome poslu, nego u njega unijeti i novosti.


"Znao sam da uz standardne svijeće za groblje koje pravimo, moram nešto unaprijediti. U razgovoru s prijateljima dizajnerima došao sam na ideju izrade mirisnih svijeća i priča je polako krenula. Činjenica je da su svijeće u limenkama na tržištu u ponudi bile i mnogo ranije, no želio sam imati poseban dizajn koji će biti jednostavan, a istovremeno će se uklopiti u svačiji dom. I u tome sam uspio. Print sam realizirao u Italiji, i zbog visokokvalitetnog sitotiska izbočenja se na njemu osjete na dodir", počeo je svoju priču Toni Pavlić koji je, uz nesvakidašnji dizajn, odlučio izraditi svijeće neobičnoga, no svakako primamljivoga mirisa.

Dobro se sjeća kako je, izrađujući svakodnevno svijeće za groblje, a koje se prodaju na gornjogradskoj tržnici te ispred Aninoga groblja, odlučio unaprijediti ovaj dugogodišnji obiteljski biznis. Htio je, priznaje, biti drukčiji od drugih te naglašava da mu je, uz pomoć kolega dizajnera, sve išlo mnogo lakše. Nakon što je odabrao dizajn, počeo je s istraživanjem raznih mirisnih ulja i naposljetku odabrao nekoliko dostupnih kombinacija za koje je smatrao da će se svidjeti tržištu. I nije pogriješio. Naime, iako je prvotno svijeća s mirisom koprive i smokve ljudima bila čudna, Pavlić kaže da su već "na prvu" mnogi upravo naručivali tu vrstu, ali naravno i brojne druge. Držeći se inovativnosti, priznaje, znao je da se ne može baviti proizvodnjom mirisnih svijeća bez da u ponudi ima neizostavnu vaniliju, no nije želio jednostavnost. Mirisna svijeća s mirisom vanilije i mošusa nastala u ovom obrtu danas oplemenjuje brojne domove.

Naime, krenuvši najprije od Facebooka i Instagrama, Toni je u nekoliko mjeseci uspio privući i kupce iz Samobora, odnosno jednu tamošnju prodavaonicu gdje su njegove svijeće u ponudi, baš kao i na otoku Rabu, a jedna tvrtka iz Biograda naručila je personalizirane svijeće neobičnih mirisa. Toni je tome udovoljio, pa se, osim sa specifičnim dizajnom u bijelo-crnoj kombinaciji, kod njega mogu naručiti i svijeće prilagođene raznim prigodama. Primjerice, početkom godine jedni mladenci zatražili su personalizirane svijeće kao svadbeni dar svojim gostima.

"Mirisne svijeće za goste, umjesto zahvalnica, svidjele su se mladencima i tada sam htio krenuti i u to, međutim, kako su zbog koronavirusa stali i svatovi, od toga za sada ništa. To ne znači da ne pravimo Lukse za dar klijentima raznih tvrtki. Evo, jedna ih je naručila kao poklon svojim klijentima za Božić i Novu godinu. Mi samo doradimo dizajn, no uz moj logo, jer ipak je svijeća proizvedena u našem obrtu gdje se mirisne svijeće prave u malim serijama, i to po stotinjak komada za što je potrebno oko dva sata", otkriva Toni, kao i to da se, iako mu prodaja trenutačno raspoloživih mirisnih svijeća dobro ide, priprema i za božićne blagdane u smislu izrade svijeća u staklenim čašicama, ali i mirisnih svijeća za advent, potpuno drukčije od dosadašnjih.

To neće biti, kaže, četiri svijeće poredane jedna do druge prema veličini, kao što je to praksa, nego svijeće u limenci uz poseban božićni dizajn. Vjeruje da će se, tako neobične, a opet adventske, svidjeti budućim kupcima.

Potpora obitelji

"Imam mnogo ideja i nadam se da ću ih uspjeti realizirati. Uz to, obavljam i dostavu na području Osijeka. Sve što radim ne bih uspio bez pomoći moje djevojke, mojih dizajnera, ali i roditelja koji me potpuno podržavaju u svemu što sam za sada osmislio i zamislio. Zbog svih tih okolnosti, ali i činjenice da vodim s roditeljima obiteljski biznis, nisam niti pomišljao da bih se odselio iz Osijeka, ili iz Hrvatske. Sve se još mora mnogo više uhodati, ali ja sam zadovoljan. Krenuo sam sa svime prije godinu dana i zahvaljujući društvenim mrežama, ali i preporukama, moje svijeće krase domove čak i u Njemačkoj, pa čak i u New Yorku", kaže ovaj mladi perspektivni i kreativni osječki poduzetnik.


Marija Mihelić

SVIJEĆAMA I PROTIV KOMARACA

 

Nema toga što Osječani i Slavonci ne pokušavaju ne samo ovo ljeto, nego već i desetljećima u ljetnim mjesecima kako bi se obranili od letećih krvopija. Spirale, sprejevi, vlažne maramice, razni aparati s tabletama te brojni drugi preparati manje-više učinkoviti su, no zahvaljujući Toniju Pavliću, na tržištu je još jedan proizvod - mirisna svijeća citronele u definitivno najoriginalnijem pakovanju, specifičnom baš za grad u kojemu i živi.

“Sretan sam i ponosan na svijeće protiv komaraca, a dizajn sam osobno osmislio, jer sam želio nešto što se nigdje dalje ne može kupiti. Obične svijeće koje se pale da bi otjerale komarce nisu nekakvog atraktivnog izgleda. i imaju samo jednu svrhu. Ove moje, osim što mirisom citronele standardno tjeraju komarce, imaju vrlo zanimljiv logo. Neki kafići su se zainteresirali i naručili, a dobio sam povratnu informaciju da su gosti oduševljeni”, kaže ovaj mladi osječki poduzetnik.

 

 

Te svijeće prodaju se u dva različita dizajna, a ne treba mnogo mašte da bi se pogodilo što to dizajn prikazuje. Naime, na jednom dizajnu nacrtani su Osječanima omraženi insekti, dok će sam pogled na drugi dizajn, koji se sastoji isključivo iz slova “z” neizostavno podsjetiti na krvopije koje su najveći problem ljeti. Toni će u šali reći da, iako su komarci dugo godina sinonim za Osijek, svijeće slobodno mogu naručiti i građani iz drugih dijelova zemlje. Jer, osim što tjera komarce, citronela zapravo vrlo lijepo miriši... Uz to odlično tjera komarce, a ne mora se, što mnogi zapravo niti ne vole, izravno nanositi na kožu. Dovoljno ju je upaliti i uživati u ovogodišnjem ostatku ljeta na otvorenom, čak i uz leteće krvopije. A moramo se složiti da mogu biti idealan dar, pa čak i zgodan osječki suvenir.