Regija
KORONA ĆE REĆI ZADNJU

Planiraju fišijadu, Ribarske dane i Vinski maraton
Objavljeno 24. kolovoza, 2020.
Ako ih bude, manifestacije će biti skromnije nego dosadašnje. U Kopačevu najavljuju Nenu Belana
BELI MANASTIR - Koronavirus se, na ovaj ili onaj način, uvukao u sve segmente svakodnevnog života. O razvoju epidemije ovisi gotovo sve, pa i brojne turističke manifestacije, kakvih je u Baranji, u "normalna" vremena, tijekom rujna pregršt. Nažalost, neke koje su se već trebale održati nisu se dogodile, a hoće li planirana rujanska enogastrozabavna okupljanja biti održana, nitko sa sigurnošću ne može reći. Njihovi ogranizatori ističu kako će, u svakom slučaju, ako ih i bude, biti skromnije nego dosadašnje. Kako bilo, u najboljoj vjeri, pripremaju se kao da će se manifestacije održati.No krenimo redom. Sve bi trebalo početi 5. rujna velikom belomanastirskom fišijadom, koja je prošle godine privukla 250 kuhara na prvenstvu Baranje i 20 pozvanih kuhara u sklopu 1. državnog prvenstva. Ove godine, tvrde u TZ-u Baranja i Gradu Belom Manastiru, bit će znatno skromnije.

- Na livadi u gradskom središtu kuhat će dvadesetak kuhara koje će nam poslati turističke zajednice iz raznih dijelova Hrvatske te trojica prvoplasiranih s prošlogodišnje fišijade - kažu, dodajući kako je u planu i cooking show, tijekom kojega će Tomica Đukić, službeni kuhar Vatrenih, prezentirati kuhanje ribljeg paprikaša na nešto moderniji način. Na poprištu fišijade bit će postavljeno i nekoliko štandova, a svoje će mjesto naći i štand s ugostiteljskom ponudom. Koncerta neće biti.

Za drugi rujanski vikend pak u Kopačevu su planirani Ribarski dani (od 11. do 13. rujna).

- Na manifestaciji će se tradicionalno nuditi domaći i autohtoni proizvodi, od prehrambenih proizvoda do ručno izrađenih suvenira. Također, od gastronomske ponude na raspolaganju če biti jela poput fiš-paprikaša, šarana na rašljama, čobanca i drugih. Nastupit će i ove godine KUD-ovi, ali ipak manji broj nego inače, s obzirom na trenutnu situaciju - kaže Renata Forjan iz TZ-a općine Bilje, nastavljajući kako je svečano otvorenje planirano za subotu, kada će, u večernjim satima, nastupiti Neno Belan & Fiumensi. Ističe da će biti smanjen broj štandova i izlagača. Dodaje, a načelnik Općine Bilje Željko Cickaj potvrđuje, kako se u organizaciji u obzir uzimaju trenutne mjere, a neposredno prije održavanja će se prema potrebi poduzeti i dodatne preporučene mjere Stožera civilne zaštite.

- Unatoč svemu, nadamo se da će se 22. Ribarski dani ipak održati - poručuju.

Svim će posjetiteljima na ulazu u selo biti podijeljene maske.

Ivica Getto
fišijada u Belom
OKUPIT ĆE SE

20-AK KUHARA,

BEZ KONCERATA
Frajle STIŽU na Vinski maraton
“Zasad ništa nije otkazano”, kaže Gabrijela Gerštmajer, dopredsjednica udruge Surduk, organizatora tradicionalnog zmajevačkog Vinskog maratona, podsjećajući kako je prošle godine zmajevačkim surducima “trčalo” približno 3000 ljudi, a sve skupa pratilo je njih još bar 7000. Ove će godine, doduše, biti prisiljeni ograničiti broj posjetitelja i “maratonaca”, koji će se za sudjelovanje moći prijavljivati od 1. rujna. I ovogodišnji maraton bit će dvodnevni, 25. i 26. rujna. Prvog dana, tijekom takozvanog Premijum maratona, goste će zabavljati Frajle, koje bi mogle postati “stalni postav Vinskog maratona”. Dakako da sve planirano može biti otkazano ako se situacija s koronom pogorša.
Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike