Mozaik
AUKCIJSKA KUĆA DOBILA IH POŠTOM

Naočale Gandhija na dražbi, interes je velik
Objavljeno 10. kolovoza, 2020.
Mladić koji je naočale u omotnici poslao aukcijskoj kući šokirao se kada je doznao da bi mogle biti vrijedne 15.000 funta

Par naočala koje su pripadale Mahatmi Gandhiju bit će ponuđen na dražbi nakon što su cijeli vikend ‘provele‘ u omotnici koja je napola stršala iz poštanskog sandučića jedne engleske aukcijske kuće. Osoblje aukcijske kuće ‘East Bristol Auctions‘ pronašlo ih je u ponedjeljak u običnoj omotnici u svojemu poštanskom sandučiću.

Aukcionar Andrew Stowe kazao je da su naočale, koje bi na dražbi mogle postići cijenu višu od 15.000 funta, najvredniji predmet u posjedu njegove aukcijske tvrtke. Dodao je da je vlasnik naočala "zamalo doživio srčani udar" kad mu je rekao njihovu vrijednost. "Netko ih je u petak navečer ubacio u naš poštanski sandučić. Ondje su ostale do ponedjeljka, a omotnica je napola virila iz sandučića. Jedan od mojih kolega predao mi je omotnicu, kazavši da u pisanoj poruci piše kako je riječ o Gandhijevim naočalama", ispripovijedao je Stowe.

- Bacio sam pogled na naočale, pročitao poruku i pomislio kako je to baš zanimljivo te nastavio s ostalim dnevnim zadaćama. No kad sam krenuo istraživati, zamalo sam pao sa stolca otkrivši da su pozlaćene naočale okruglih okvira kakve je nosio karizmatični indijski borac za ljudska prava uistinu pripadale Gandhiju. Nazvao sam mladića koji nam ih je poslao u omotnici i rekao bih da je zamalo doživio srčani udar kad sam mu kazao koliko vrijede - rekao je Stowe. Mladić koji je poslao naočale Stoweu otkrio je da se one u njegovoj obitelji prenose s generacije na generaciju, a donio ih je rođak koji je Gandhija upoznao tijekom posjeta Južnoj Africi dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Hina
Možda ste propustili...

FOTORADIONICA ‘‘SVIJET U BOJAMA‘‘ U VINKOVCIMA I NIJEMCIMA

Fotografijom spojili Slavoniju i Srijem

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SKLOPU VUKOVARSKOG ETNOSAJMA

Susret folklornih društava
“Dunav svome gradu”

2

HIT-KNJIGA DAVIDA ATTENBOROUGHA U IZDANJU ŠKOLSKE KNJIGE

"Svijet ponovno moramo učiniti divljim, to je jedini izlaz iz krize koju smo sami stvorili"

3

ZÜRICH FILM FESTIVAL ODRŽAVA SE U SVOM PUNOM OBUJMU

Binoche će dobiti Golden Icon Award, a Depp donosi svoj film o The Poguesima