Regija
IDU U PRIVLAČENJE GOSPODARSKIH SUBJEKATA

Bivši “utvaj” zvan Svinjarevo
bit će industrijska zona
Objavljeno 8. kolovoza, 2020.
STRIZIVOJNA

Općina Strizivojna priprema se za formiranje svoje prve industrijske zone, i to na prostoru nekadašnjeg seoskog "utvaja" slikovita imena – Svinjarevo, koje također govori u koje je svrhe to zemljište prije služilo. Danas je to poljoprivredno zemljište u vlasništvu lokalne samouprave, no Strizivojčani su zadržali naziv nekadašnjeg "utvaja" Svinjarevo.

Prema riječima načelnika općine Josipa Jakobovića, riječ je o površini od osam hektara, na kojoj se želi osigurati infrastrukturne uvjete za privlačenje potencijalnih investitora.

– Imamo već upite za dolazak u našu prvu industrijsku zonu, a dolaze iz proizvodnih djelatnosti. Ovisno o veličini tvrtki koje će ondje niknuti, zona će moći primiti sedam, osam, pa i deset tvrtki ili, pak, ovisno o veličini, može to biti i samo jedan gospodarski subjekt - dodaje Jakobović. Ta općina, s 2500 stanovnika, ima dobar prometno-geografski položaj; na samoj je tromeđi Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije. Sa svima njima dobro je cestom umrežena, a tu je i blizina željeznice, odnosno pruge Osijek – Strizivojna-Vrpolje, na kojoj je istoimeni veliki željeznički kolodvor.

Na naš upit ima li najveći gospodarski subjekt u strizivojačkoj općini, ali i šire – drvoprerađivač Strizivojna-Hrast, potreba za prostorom u budućoj industrijskoj zoni, načelnik Jakobović odgovara da im je postojeća lokacija u mjestu dovoljno prostrana te da ne iskazuju potrebe za novom lokacijom i prostornim širenjem.

Lokalna samouprava neće naplaćivati komunalni doprinos prilikom gradnje gospodarskih kapaciteta u industrijskoj zoni.

– Kada budemo pustili natječaj, zemlja će ići za jednu kunu po kvadratnom metru, a ostalo se računa kao da smo firmi dali tzv. de minimis potpore. U prvoj godini gospodarstvenik u našoj industrijskoj zoni neće plaćati ni komunalnu naknadu, u drugoj je oslobođenje od "komunalije" 75 posto, u trećoj godini 50, a u četvrtoj godini to je oslobođenje 25 posto. Tek u petoj godini poslovanja u zoni tvrtka će plaćati punu komunalnu naknadu, s tim što je ona u našoj općini među najnižima u Osječko-baranjskoj županiji - kaže Jakobović.

Kako bi privukla što više ulagača, Općina Strizivojna ide u ozbiljne pripreme za promociju buduće industrijske zone, pa će snimiti videomaterijal o zoni i njezinim mogućnostima, gabaritima i drugom, i to na više jezika, uz bogat grafički prikaz.

Snimanje je povjereno đakovačkom autoru Mariju Šulini.

S.Župan
Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike