Ekonomija
POSKUPJELI ŠEĆER, MLIJEKO I BILJNA ULJA

Cijene hrane porasle u srpnju, potražnja se opet oporavlja
Objavljeno 7. kolovoza, 2020.
Cijene hrane na svjetskim tržištima porasle su u srpnju drugi mjesec zaredom, predvođene poskupljenjem biljnih ulja pod utjecajem oporavka potražnje od posljedica pandemije koronavirusa, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu.


FAO-ov indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u srpnju za 1,2 posto u odnosu prema lipnju, na prosječna 94,2 boda. U odnosu prema prošlogodišnjem srpnju njegova je vrijednost viša gotovo jedan posto. U lipnju cijene hrane porasle su prvi put u ovoj godini, i to za 2,4 posto. Najviše su u srpnju porasle cijene biljnih ulja, za 7,6 posto, u odnosu prema lipnju, dosegnuvši najvišu razinu u pet mjeseci zahvaljujući obnovljenoj globalnoj potražnji za uvozom i kontinuiranoj nestašici migrantske radne snage. Porasle su i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 3,5 posto u odnosu prema lipnju.
Šećer je također poskupio u srpnju, za 1,4 posto u odnosu prema lipnju, jer su više cijene energenata i najave smanjenja proizvodnje na Tajlandu zbog suše prevagnule nad dobrim urodom šećerne trske u Brazilu. Cijene žitarica bile su u srpnju nepromijenjene u odnosu prema lipnju jer je naglo poskupljenje kukuruza i sirka pod utjecajem pojačanog kineskog uvoza iz SAD-a neutraliziralo pad cijena riže zbog dobrih izgleda za urod. H
Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

DOSADAŠNJI VEĆINSKI VLASNIK POŽEŠKE KOMPANIJE

Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike