Kultura
NA 66. SPLITSKOM LJETU 4. KOLOVOZA

Pijanistički recital Marijana Đuzela
Objavljeno 3. kolovoza, 2020.
Glazbeni program 66. Splitskog ljeta donosi u utorak, 4. kolovoza, solistički recital uglednog i nagrađivanog hrvatskog pijanista Marijana Đuzela, koji će se publici u Hrvatskom narodnom kazalištu Split predstaviti izvedbom velikih djela skladanih za klavir.


Koncert čije je održavanje bilo najavljeno u Meštrovićevu Kaštilcu bit će izveden na pozornici Kazališta zbog najavljenih vremenskih neprilika. Đuzel će izvesti dvije sonate Ludwiga van Beethovena, glazbenog genija čiji je opus revolucionalizirao zapadnu glazbu, Drugu sonatu u A-duru i Sonatu br. 31 u As-duru, te Polonezu u A-duru i Nocturno u As- duru najvećeg pjesnika klavira Frederica Chopina.


Pijanist Marijan Đuzel (1990) klavir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao student Đorđa Stanettija. Studirao je i na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi Dubravke Tomšič, te je bio student Universität für Musik und darstellende Kunst Wien (klasa Jana Jiračeka von Arnima). Svoja pijanistička znanja usavršio je na Koninklijk Conservatorium u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara. Godine 2013. na 14. međunarodnom pijanističkom natjecanju Beethoven u Beču, između 259 kandidata, plasirao se u polufinale među trinaest najboljih natjecatelja te održao recital u Brahms dvorani bečkog Musikvereina. Za uspjehe tijekom studija primio je Dekanovu nagradu (2010.) te Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu za izvedbu 5. Beethovenova koncerta za klavir i orkestar uz Zagrebačku Filharmoniju (2012.)
U prosincu 2018. hrvatska diskografska kuća Croatia Records objavila je Đuzelov prvi solistički album pod nazivom Virtuoso collection: Marijan Đuzel (live), snimljen uživo na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu. Laureat je brojnih natjecanja. Nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar HRT-a, Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Gidsen, Zadarski komorni orkestar, orkestar Opere HNK-a iz Splita. Surađivao je s uglednim dirigentima i komornim glazbenicima kao što su Pierre-Andre Valade, Robert Lehrbaumer, Evgenia Epshtein, Veton Marevci, Hari Zlodre, Yves Segers, Koenraad Hofman. Održao je recitale u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Belgija, Italija, Njemačka, Švicarska, SAD, Tajland). Nastupao je i na poznatim hrvatskim festivalima i ciklusima koncerata, kao što su Glazbene večeri u Sv. Donatu, Glazbeni umjetnici Zagrebu, Hvarske ljetne priredbe, Svibanjske glazbene večeri u Šibeniku, Koncerti u Eufrazijani i dr. H
Možda ste propustili...

U OSJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU U POVODU 100. ROĐENDANA

Svjedočanstvo o Kniferu u Osijeku i s Osijekom

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike