Novosti
POVJERENSTVO

Birački odbori radili u zahtjevnim uvjetima
Objavljeno 7. srpnja, 2020.
Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa zahvalio je u ponedjeljak svim biračkim odborima koji su u zemlji i inozemstvu sudjelovali u provedbi izbora za 10. saborski saziv istaknuvši da su odradili vrlo ozbiljan posao u zahtjevnim uvjetima. Sessa je na konferenciji za novinare izvijestio o izbornim rezultatima po jedinicama, osim u 8., gdje će se izbori ponoviti na biračkom mjestu u Raši. Naveo je da je u biračkim odborima bilo angažirano gotovo 75 tisuća ljudi, što je, "nakon mobilizacije najveći angažman ljudi u jednom trenutku".

U složenim uvjetima posao su odradili vrlo dobro, radili su gotovo volonterski, kazao je Sessa, očito misleći na činjenicu da će za svoj cjelodnevni i rad u posebnim epidemiološkim uvjetima članovi biračkog odbora u Hrvatskoj dobiti po 300 kuna naknade. Zahvalio je i članovima svih drugih izbornih tijela i institucija s kojima je DIP surađivao u provedbi izbora.

Sessa je najavio da se u sljedeću nedjelju izbori ponavljaju u Raši, gdje se dopustilo glasovanje osobama koje nisu na popisu birača, pa se pojavio veći broj listića od broja birača. Radi se o osam listića na uzorku od upisanih 500 birača, kazao je. Na biračkom mjestu u Stockholmu izbori se moraju poništiti. Jedan je birač za 1. izbornu jedinicu "uzeo, dobio" dva listića i oba ispunio i ubacio u glasačku kutiju, pa je bilo 19 listića, a 18 je birača glasovalo. Izbori su poništeni, jer čim se pojavi više listića nego što je glasovalo birača, izbori se na tom mjestu poništavaju, kazao je. H
ODAZIV 46,9 %
Predsjednik DIP-a podsjetio je da rokovi za prigovore teku od ponedjeljka, nakon što DIP objavi izborne rezultate, a rok istječe u srijedu u ponoć. DIP onda, ako bude prigovora, ima 48 sati da odluči, do petka u ponoć. Prema podatcima s DIP-ovih stranica, obrađeni su podatci s 99,99 posto biračkih mjesta, od kojih je posljednje zatvoreno ono u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata. Glasovalo je 46,9 posto birača.
Možda ste propustili...

IVAN ANUŠIĆ SLAVONSKI LIDER HDZ-A O POSTIZBORNIM PREGOVORIMA

Formirat ćemo novu vladu, pregovori neće dugo trajati

Najčitanije iz rubrike