Regija
DRUGA PRESUDA U KORIST UMIROVLJENICE

RH joj mora platiti 135.900 kuna za dionice Đakovštine
Objavljeno 1. srpnja, 2020.
Potvrđena nepravomoćna presuda: RH dioničarki mora platiti i kamate
ĐAKOVO

Drugi put u četiri godine, Općinski sud u Đakovu 25. lipnja donio je nepravomoćnu presudu u sporu umirovljene Đakovčanke, bivše radnice jednako tako bivše Đakovštine d.d., protiv Republike Hrvatske u korist umirovljenice. Prema nepravomoćnoj presudi, država Đakovčanki mora isplatiti 135.900 kuna, plus zatezne kamate počevši od 17. veljače 2012. te trošak postupka od 28.280 kuna.

Nakon prve nepravomoćne sudske presude Općinskog suda, 2016., Odvjetništvo se žalilo na nju drugostupanjskom, Županijskom sudu, no žalba je odbijena, pa se spor opet našao na Općinskom sudu koji je ponovno presudio u korist Đakovčanke, a koja je radila u Tvornici stočne hrane Tovka.

Ona je prvi radnik dioničar Đakovštine d.d. koji je dobio (nepravomoćnu) presudu za plaćene, a nakon stečaja te tvrtke s likvidacijom, 2012. godine, brisane, propale dionice. Ona i još jedna fizička osoba podnijele su za to privatne tužbe, dok je većina radnika dioničara bivše Đakovštine d.d. podnijela kolektivnu tužbu na 83,2 milijuna kuna preko svoje udruge, Udruge Đakovština – radnici i dioničari, kao pravne osobe, a koja je osnovana 2012., nakon brisanja Đakovštine d.d. iz Sudskog registra. Predsjednik Udruge Radomir Blažević kaže kako je ponovljena presuda u korist umirovljene Đakovčanke veliki trenutak za sve članove udruge – njih 472.

Poput ostalih članova Udruge Đakovština – radnici i dioničari ta je Đakovčanka tužila RH za neobjavljivanje ponude za preuzimanje društva Đakovština d.d. U tom trenutku nominalna vrijednost dionice Đakovštine d.d. bila je 300 kuna. Radnici dioničari na tom neobjavljivanju temeljili su tužbu, jer su bili uskraćeni za mogućnost da odluče o prodaji ili zadržavanju svojih dionica, a nakon stečaja s likvidacijom tvrtka je brisana iz Registra, čime su sve dionice brisane.

– I naša udruga je te 2012. tužila RH za neobjavljivanje ponude za preuzimanje društva Đakovština d.d., s istim argumentima kao i dvije fizičke osobe, no na drugom, Trgovačkom sudu u Zagrebu, no mi dosad zadovoljštinu dobili nismo. Isti predmet spora, dva različita suda, dvije različite presude – kaže Blažević. Trgovački je sud tužbu udruge odbio, na što se ona žalila. Sredinom listopada 2016. zaprimljena je presuda Visokog trgovačkog suda kojom je žalba udruge odbijena kao neosnovana u cijelosti te je potvrđena prvostupanjska presuda Trgovačkog suda u Zagrebu.

"Tužbenim zahtjevom od RH je tražena isplata 83.223.300 kuna s pripadajućom kamatom, od 17. veljače 2012., na ime naknade štete koju je tužitelj potraživao s osnova neobjavljivanja ponude za preuzimanje društva Đakovština d.d.", navedeno je tada u priopćenju zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva. Iz Odvjetništva su tada dodali da su prvostupanjski i drugostupanjski sud u cijelosti prihvatili stavove i argumentaciju DORH-a da na strani udruge nisu ispunjene sve pretpostavke odgovornosti za štetu, sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima.

Suzana Župan
Udruga radnika spremna i na nagodbu
Udruga radnika i dioničara zatražila je reviziju spora na Vrhovnom sudu. “Na Vrhovnom sudu već smo četiri godine, nitko ne donosi presudu, za nama je već osam godina”, kaže Radomir Blažević. Udruga je spremna i na postizanje nagodbe. Blažević kaže da su zatezne kamate od 2012. narasle na 200 milijuna kuna: “Nudili smo nagodbu svima, ovo je već treći predsjednik i četvrta Vlada kojima smo pisali, počevši od Kosorice do Plenkovića, ali ni on do sada nije odgovorio. Spremni smo odreći se zateznih kamata, na isplatu na rate, no glavnica je glavnica.” U osam godina umrlo je 20-ak članova, a da nisu naplatili uloženo u dionice. “Imaju snagu vrijednosnih papira i ulaze u ostavinu, to je nasljedno”, kaže Blažević.

Umirovljena radnica, dioničarka Đakovštine d.d., bila je vlasnica 453 dionice. Radnici dioničari terete RH da je, nakon što je preuzela vlasništvo od 50 posto + 1 dionice, imala obvezu javno objaviti ponudu za otkup svih dionica, a što nije učinjeno. Tužiteljica, kao i svi članovi Udruge, sada nestrpljivo čekaju ishod žalbenog roka.
Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike