Regija
POLJOPRIVREDNI INKUBATOR DRENOVCI

Rade tjesteninu, džem, pekmez, sokove, ocat
Objavljeno 29. lipnja, 2020.
Trenutačno su prema ugovorima o inkubaciji (subvencionirani način korištenja usluga) 23 korisnika, u pripremi i nove usluge
DRENOVCI

Kroz Poljoprivredno-poduzetnički inkubator Drenovci (PPID) u posljednje gotovo četiri godine, koliko postoji, prošli su brojni korisnici usluga i sudionici radionica, edukacija, izobrazbi, znanstvenih i drugih skupova. Osnovan je radi poticanja poduzetništva u poljoprivredi i prehrambenoj djelatnosti, potpore razvoju postojećih i pomoći u osnivanju novih malih i srednjih poduzeća.

Inkubator ima dva edukacijsko-proizvodna postrojenja - za preradu voća i povrća i za preradu proizvoda od brašna. Korisnicima su na raspolaganju linije za proizvodnju tjestenine, pekarskih proizvoda i kolača, linija za proizvodnju soka, džema/pekmeza te sušenje/destilaciju. Direktor Matej Brnić, koji je vođenje Inkubatora preuzeo 1. siječnja 2019., iznimno je zadovoljan ostvarenim pokazateljima.

Prednjači tjestenina
- S 39 dana rada proizvodnog pogona (bez poslovnih prostora) u 2018. godini, lani smo došli na 94 dana, što je povećanje za više od 100 posto, i to nam, kao i rast broja korisnika, daje dodatnu motivaciju za još bolji i ustrajniji rad - ističe. Početkom 2019. bilo je šest korisnika, a do kraja godine njihov se broj povećao na 15. Trenutačno, prema ugovorima o inkubaciji (subvencionirani način korištenja usluga), ukupno su 23 korisnika.

- Imamo 16 korisnika isključivo poljoprivrednih proizvođača, odnosno prerađivača, a sedam je korisnika usluge poslovnog prostora - kaže Brnić. Mogućnost ostanka svakog poduzetnika početnika u procesu inkubacije je pet godina, a postotak subvencije ovisi o broju godina rada. U prvoj godini u potpunosti su oslobođeni plaćanja. U drugoj godini plaćaju 20 posto tržišne cijene najma prostora i usluga, a svake sljedeće godine subvencija se smanjuje i njihov udjel povećava za 20 posto. Unatoč koroni, PPID nije zatvarao vrata za korisnike, kojima je u skladu s preporukama HZJZ-a osigurao uvjete za nesmetan i siguran rad. Od početka 2020. proizvodni pogon koristii su više od 60 dana. Najviše se radila tjestenina, a u pogonu za voće i povrće korisnici su prerađivali jabuku u sok i ocat, višnju u pekmez i jagodu u džem i pekmez. Zbog vremenskih uvjeta ove se godine malo kasni s preradom višnje. Korisnici su nekoliko puta odgađali zakazane termine jer nisu mogli u berbu.

Ekološka prerada
A jedan je korisnik, OPG Picek Vrt "Mala vidrica" iz Posavskih Podgajaca, ove godine prvi put u inkubatoru pravio razne proizvode od maslačka i bazge. Kada je riječ o tjestenini, Brnić posebno ističe OPG Matajić Luka iz Drenovaca, čija kreativnost u izradi gluten free tjestenine, kako je istaknuo, "jednostavno oduševljava".

Svjesni činjenice da je svrha inkubatora omogućiti malim proizvođačima da stanu na noge, sve su proizvodne linije definirane kao edukacijske upravo zbog svojih kapaciteta. Ovisno o svojim mogućnostima, PPID planira i proširuje proizvodne linije u dogovoru sa svojim korisnicima, prema njihovim potrebama. Kontinuirano se radi na unaprjeđenju postojećih linija, nedavno su nabavljeni novi kotao za pekmez (glicerinsko ulje) i pasterizator. Planova je mnogo. Cilj svih dodatnih usluga koje PPID pruža i aktivnosti koje provodi djelovati je prvenstveno na području malih proizvođača i početnika kroz digitalizaciju poljoprivrede.

- Ono što možemo izdvojiti kao usluge koje su u najavi i koje smo dogovorili s nekoliko korisnika, kako bismo se na početku zajedno educirali i pripremili za rad pod većim obujmom, jest ekološka prerada, koja je sama po sebi speficična, i plasman proizvoda - ističe Brnić. U tijeku je dogovor za prvu preradu ekološke jabuke u sok. A dok čekaju ekojabuku da sazrije, u koordinaciji su s kontrolnim tijelom koje će pratiti proces prerade.

Tijekom ovogodišnjeg popisa poljoprivrede, koji će se provesti od 14. rujna do 14. listopada, PPIK će biti sjedište popisnog centra u Drenovcima i nadležan za popisne aktivnosti na području općina Drenovci, Gunja i Vrbanja.

Marija Lešić Omerović
POMAŽU I U PRONALASKU TRŽIŠTA
“Iako svrha PPID-a nije pronalazak tržišta nego isključivo prerada u skladu sa zakonskim propisima, svjesni smo toga da malim proizvođačima i početnicima treba pomoći. U pripremi je uspostava i proširenje virtualnih usluga kako bismo našim korisnicima pomogli postavljati proizvode na nacionalnu internet-tržnicu Ministarstva poljoprivrede”, kaže direktor Matej Brnić. Trenutačno su samo dva korisnika s kojima rade na ažuriranju proizvoda unutar tržnice. Svi će korisnici biti upoznati s tom uslugom, koju će im PPID omogućiti bez ikakve naknade.
inovativno
KOMBINACIJE

OKUSA, BEZ

GLUTENA...
Možda ste propustili...

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike