Regija
NAJMLAĐE MJESTO U HRVATSKOJ DOBILO JE DJEČJI VRTIĆ

Ministarstvo sufinancira rad predškole s 500 kuna po djetetu
Objavljeno 26. lipnja, 2020.
ĆERALIJE - Na prigodnoj svečanosti otvoren je dječji vrtić u Ćeralijama, jedan od 11 na području Virovitičko-podravske županije i od približno 200 u Hrvatskoj koji se grade sredstvima Ministarstva poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja. Riječ je o predškolskoj ustanovi površine 400 četvornih metara i vrijednoj 3.765.456 kuna, koju će pohađati tridesetak djece mješovite dobi, a koja organizacijski predstavlja Područni odjel Dječjeg vrtića Jelenko u Voćinu.
Dječji vrtić u najmlađem naselju najmlađe hrvatske općine, kako je rekao načelnik Općine Voćin Predrag Filić, simboličnim presijecanjem vrpce otvorili su ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesna Bedeković, saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i načelnik Filić.


Župan Andrović još jednom je naglasio da vrtić predstavlja poticaj za bolji život u ruralnim prostorima, ali možda i za proširenje obitelji i za ostanak mladih obitelji u svojoj sredini. „Ćeralije ispisuju povijest gradeći budućnost za ovu djecu, za svoje mjesto, ali i za cijelu Virovitičko-podravsku županiju,“ rekao je. Član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš čestitao je općini Voćin na ostvarenim rezultatima te najavio rušenje stare i podizanje nove zgrade Šumarije Ćeralijama, što će pridonijeti i ljepšoj vizuri središta mjesta. Govoreći o nastojanjima da građanima omogući ljepši i bolji život, zastupnik Đakić izrazio je uvjerenje da će daljnje korištenje sredstava europskih fondova i osiguranih dodatnih 22 milijarde eura oplemeniti naše prostore kako bi diljem Hrvatske, a osobito ruralni prostor, učinili lijepim, bogatim i sigurnim za život.


Ministrica Bedeković je podsjetila da je iz sredstava Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izdvojila 13,5 milijuna kuna i odlučila sufinancirati rad svih dječjih vrtića u općinama prve četiri kategorije po indeksu razvijenosti pa Ministarstvo trenutačno sufinancira 79 takvih općina u Hrvatskoj. Jedna od tih općina je i Voćin, gdje se rad predškole sufinancira s 500 kuna po djetetu. – Sufinancirat ćemo i rad ovog vrtića, što će u značajnoj mjeri pomoći Općini, ali i roditeljima, a u konačnici nastojat ćemo da vrtić za sve naše roditelje bude besplatan, da ga sufinanciramo do te mjere da roditelji nemaju nikakav trošak, rekla ministrica Bedeković, najavljujući također izgradnju doma za starije i nemoćne osobe u Voćinu, koji će omogućiti smještaj stotinu osoba i radna mjesta za trenutačno nezaposlene žene.


– U sljedeće četiri godine osigurat ćemo smještaj za 1500 osoba diljem Hrvatske, što znači da vodimo računa o svim kategorijama stanovnika i svim dobnim skupinama, od djece, preko zapošljavanja onih kojima trebaju radna mjesta, do ljudi u starijoj dobi, rekla je ministrica Vesna Bedeković.
U nazočnosti brojnih uzvanika, djece i mještana Ćeralija, novi vrtić blagoslovio je župnik voćinski vlč. Ivan Ereiz.


Petar Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike