Novosti
HR REJTING - PREFERENCIJE BIRAČA

U 4. izbornoj jedinici HDZ-u 32,4 % glasova
Objavljeno 24. lipnja, 2020.
Prema istraživanju HR rejting, koje je za HRT provela agencija Promocija plus, u 4. izbornoj jedinici, koju čine Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija, u Hrvatskom saboru zastupnike će imati samo tri kandidacijske liste. Prvi je u ovoj izbornoj jedinici HDZ s 32,4 posto potpore birača. Druga je koalicija Miroslava Škore (22,2 %), a treća Restart koalicija koja je blizu 19 posto potpore. Kad se ovi postotci preračunaju u mandate, od 13 fiksnih HDZ dobiva šest, koalicija predvođena Domovinskim pokretom četiri, a koalicija predvođena SDP-om tri mandata. Ta se koalicija s HDZ-om bori za ono još jedno preostalo zastupničko mjesto u 4. izbornoj jedinici, s time da mu je - prema d‘Hondtovoj metodi preračunavanja - bliže HDZ.


U srijedu je HRT objavio rezultate istraživanja i za 2. i 3. izbornu jedinicu. U 2. izbornoj jedinici u igri za mandate je pet opcija. Prvi izbor birača je Restart koalicija koju u ovoj izbornoj jedinici predvodi Rajko Ostojić. Dobivaju 31 posto glasova.
Lista HDZ-a i HSLS-a na čelu s Gordanom Jandrokovićem osvaja 28 posto). Miroslav Škoro, koji u 2. izbornoj jedinici predvodi koaliciju svog Domovinskog pokreta, Suverenista, Bloka za Hrvatsku, HKS-a, Hrasta, Grujićeve Stranke umirovljenika i Zelene liste dobiva oko 11 posto. U 3. izbornoj jedinici izborni prag prelaze samo dvije političke opcije. Prva je Restart koalicija s oko 42 posto glasova (41,8 %), a drugi je HDZ (22,4 %). Šanse za ulazak u Sabor anketa još daje koaliciji predvođenoj Domovinskim pokretom (4,7 %) te izjednačenom HNS-u i koaliciji Čačićevih Reformista (3,9 %). D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike